spacer.png, 0 kB
Image

Kεντρικο Mενου
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΟΦΙΛ
ΧΡΗΣΙΜΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
Directory
Translate OUR WEBPAGE
ΤΙΜΕΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ 95
        
ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ
Ένωση Κεντρώων

Ένωση Κεντρώων


Category: Πολιτικά Κόμματα


Διαφημiσεις

                                                            
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Directory

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε έκταση και πληθυσµό νησί των Ιονίων νήσων. Βρίσκεται 8,5 ναυτικά µίλια νότια της Κεφαλονιάς, 9,5 δυτικά της Πελοποννήσου και 300 περίπου χιλιόµετρα δυτικά τηςΑθήνας .

Σύμφωνα με τον Όμηρο, από τους πρώτους κάτοικους του νησιού ήταν ο Βασιλιάς Ζάκυνθος, γιος του Βασιλιά της Τροίας Δάρδανου, οι οποίοι έφτασαν εδώ μεταξύ 1500 και 1600 π.Χ.. Στη συνέχεια το νησί κατοικήθηκε από τους Αρκάδες, των οποίων ο πολιτισμός αναπτύχθηκε παράλληλα με την αξιοποίηση του γόνιμου εδάφους. Αυτοί ίδρυσαν αποικίες, όπως η γνωστή Zakantha στην Ισπανία, της οποίας ο πολιτισμός ήκμασε για περισσότερο από έναν αιώνα όταν καταστράφηκε από τον Αννίβα το 218 π.Χ.. άλλη αποικία τους ήταν οι Κοντόνιες στην Κρήτη.


Στη συνέχεια η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τον Βασιλιά Άρκισο της Κεφαλονιάς και αργότερα από τον πασίγνωστο Οδυσσέα.Μετά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και με διαμεσολάβηση του Νεοπτόλεμου, υπογράφηκε η συνθήκη αυτονομίας και δημοκρατίας στο νησί, η πρώτη στον Ελληνικό χώρο.


Τον 6ο αι. π.Χ., κυκλοφόρησε το άργυρο νόμισμα , στο οποίο απεικονίζεται ο Απόλλων τρίποδος.


Κατά τη διάρκεια του Περσικού πολέμου η Ζάκυνθος παρέμεινε ουδέτερη, αλλά στην μάχη των Πλαταιών έλαβε μέρος κατά των Περσών, που τους έστειλαν πίσω στην Ασία.

Από το 455 π.Χ. ήταν Ζακύνθου συμμάχησε με τους Αθηναίους και Κερκυραίους, που αντιμετώπισαν μαζί τους Κορίνθιους. Μετά την ήττα των Αθηναίων στη Σικελία, η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους Λακεδαιμονίους, οι οποίοι επέβαλαν ολιγαρχικό καθεστώς. Αργότερα, οι κάτοικοι του νησιού εξεγέρθηκαν και επαναπροσδιορίζονται σε δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού πολέμου, το νησί καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες, και αργότερα από τους Ρωμαίους. Μετά τα πρώτα χρόνια υπό τη διοίκηση ενός Ρωμαίου Κυβερνήτη, στο νησί είχε χορηγηθεί το δικαίωμα να εφαρμόζονται δικοί του νόμοι, να έχει το δικό του δήμο, κοινοβούλιο, νομοθέτη και ένα τοπικό συμβολικό νόμισμα. Η εποχή αυτή συνέβαλε στη μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη της Ζακύνθου.

Το 34 μ.Χ. η Μαρία Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλοπά, στην πορεία τους προς την Ρώμη, φέρανε τον Χριστιανισμό στο νησί. Το όνομα του χωριού Μαριές είναι μια απόδειξη του γεγονότος αυτού. Κάθε χρόνο τελείται μεγάλη γιορτή και πανηγύρι για προς τιμή τους.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων, την εποχή του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, περιέρχεται η Ζάκυνθος στην επαρχία της Ιλλυρίας.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα το νησί υπέστη επιδρομές από τους πειρατές, και στη συνέχεια από τους Σταυροφόρους, που διέρχονται από την Ανατολή προς τη Δύση.

Το 1084, το νησί καταλήφθηκε από τους Ενετούς και από τα τέλη του 12ου αιώνα έως το 1357, από τους Γάλλους.
Το 1357, οι Τόκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί. Η περίοδος αυτή συνοδεύτηκε από οικονομική και διοικητική οργάνωση, η οποία οδήγησε σε μια σημαντική ανάπτυξη της Ζακύνθου, μέχρι την επίθεση των Τούρκων. Αυτή τη χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι διέφυγαν από το νησί προς την Πελοπόννησο.

Το 1485, οι Βενετοί κατέλαβαν και πάλι το νησί και κάλεσαν πίσω τους κατοίκους στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Στο περίφημο Libro d `Oro καταγράφονται τα ονόματα των ευγενών του νησιού. Το νησί γνώρισε ανάπτυξη και η πόλη απέκτησε ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Από αυτά τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά η Ζάκυνθος πήρε το όνομα «Φλωρεντία» της Ελλάδας.

Ο πληθυσμός διαχωρίστηκε σε "nobili" (ευγενείς), "civili" (αστούς) και "Popolari" (λαϊκούς). Οι Popolari εξεγέρθηκαν κατά των nobili. Η επανάσταση είναι επίσης γνωστή ως η "εξέγερση των Ποπολάρων".


Η Γαλλική Επανάσταση το 1789, έφερε τα ιδανικά της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης στο νησί. Στις 4 Ιουλίου 1797, η γαλλική σημαία αναρτήθηκε στο Κάστρο της Ζακύνθου. Καταργήθηκε η κοινωνική διάκριση και τα σχολεία άνοιξαν για όλα τα παιδιά.

Τον Οκτώβριο του 1798, ο Τουρκικός στόλος κατέλαβε τη Ζάκυνθο. Στις 21 Μαρτίου 1800, υπεγράφη μια συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία αφορούσε τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους των Επτανήσων το οποίο εφαρμόστηκε για επτά χρόνια.

Το 1809, ο Βρετανικός στόλος κατέλαβε τη Ζάκυνθο, και στη συνέχεια έγινε η τιμητική πρωτεύουσα του Ιονίου κράτους. Ταυτόχρονα, η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κατοχή. Στη Ζάκυνθο δημιουργήθηκε και ορκίστηκε, η «Φιλική Εταιρεία», η οποία προώθησε την εξέγερση κατά των Τούρκων.

Το έτος 1830, η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Στη συνέχεια, το 1851, ένα μέλος του Κοινοβουλίου Ιωάννης Τυπάλδος Καπελάτος πρότεινε την ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Βρετανοί αντέδρασαν βίαια, αλλά οι Ζακυνθινοί υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Λομβάρδου οδηγούνται στον αγώνα για την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος, στις 21 Μαΐου 1864, η ελληνική σημαία υψώθηκε στο νησί.


Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί κατέλαβαν Ζάκυνθο μέχρι την απελευθέρωσή της στις 12 Σεπτεμβρίου 1944.

Το 1953 στο νησί συνέβη μεγάλος σεισμός, ο οποίος συνοδεύτηκε από επταήμερη πυρκαγιά, η οποία ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα του νησιού και όλη τη πόλη. Καταστράφηκαν τα περισσότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και τα λίγα που παραμένουν φέρουν μια μικρή υπόδειξη του ένδοξου παρελθόντος.


Νησί γεµάτο αντιθέσεις η Ζάκυνθος είναι στο µεγαλύτερο µέρος της ορεινή, µε χαµηλά πευκόφυτα βουνά και εύφορους κάµπους.

Στα βόρεια ανατολικά και νότια, αµέτρητες είναι οι γραφικές παραλίες της, ενώ στα δυτικά, στις επιβλητικές βραχώδεις ακτές της, σχηµατίζονται πολλές θαλάσσιες σπηλιές όπως η θαυµάσια Γαλάζια Σπηλιά στα βορειοδυτικά του νησιού .

Το κλίµα της Ζακύνθου είναι ήπιο, µεσογειακό, µε πολλές βροχές και µεγάλη ηλιοφάνεια, Σε αυτό προφανώς οφείλει και την ανέκαθεν πλούσια βλάστηση της, που δικαιολογεί άλλωστε τους χαρακτηρισµούς της ως "υλήεσσα" και "άνθος της Ανατολής (Flor di Levante) από τον Όµηρο και τους Βενετούς αντίστοιχα.

Η Ζάκυνθος διαθέτει µια ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο υψηλός δείκτης βροχοπτώσεων δηµιούργησε ένα πλούσιο περιβάλλον κατάφυτο από δέντρα και δάση, µε ποικιλία σπάνιων ανθέων και λουλουδιών. Το περιβάλλον στην Ζάκυνθο έχει γίνει αντικείµενο διεθνούς ενδιαφέροντος επειδή στις νότιες ακτές του νησιού αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Carretta caretta, 'ένα σπάνιο είδος που προστατεύεται από διεθνείς συµβάσεις αλλά και από την ελληνική νοµοθεσία. 'Ηδη η Ελλάδα προχωρά στη δηµιουργία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στον Κόλπο Λαγανά µε αποκλειστικό στόχο την προστασία αυτού του σπάνιου είδους. Επίσης στις απόκρηµνες δυτικές ακτές του νησιού ζει και αναπαράγεται η φώκια Monachus monachus που και αυτή προστατεύεται από την ελληνική νοµοθεσία

 Η Ζάκυνθος είναι ακόµα ένα νησί µε πλούσια αγροτική παραγωγή, στηριγµένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας, µε ανεπτυγµένη επιχειρηµατική δραστηριότητα, κυρίως στον τοµέα του τουρισµού, και µε πλούσια ιστορική παράδοση, καθώς το νησί υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόµι λαών και πολιτισµών.

___________________________________________________________________________________________________________

Listings
There are 2 Listings in this Category.

Βολίμες, Ζάκυνθος, 29100

Στο Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκονται 200.000, περίπου, αυτοφ ...

Λίμνη Κεριού, Ζάκυνθος, 29092

Στην Ζάκυνθο με τις 320 ημέρες ηλιοφάνειας, 15 χιλιόμετρα ...

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © BubbleWorx.com spacer.png, 0 kB