Στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Πρόγραμμα 2021 – του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Και μέσα από το σκοτάδι, ξεπρόβαλε το φως. Ένα δώρο ή μια κατάρα; Απόφαση ή συντριβή;
Ο Προμηθέας γνωρίζει αυτό που του επιφυλάσσει η μοίρα και όμως επιλέγει, σε μια ξεκάθαρη κίνηση αυτοθυσίας και γενναιότητας, ως ύψιστη απόδειξη αγάπης, να αμφισβητήσει τις εντολές της εξουσίας του παντοδύναμου Δία. Παρά την τιτάνια αθανασία του, προσβάλλει την κοσμική τάξη παίρνοντας το μέρος των θνητών και γι’ αυτό τιμωρείται σκληρά. Ο ίδιος, ωστόσο, παραμένει πιστός στον χαρακτήρα του και με γνώμονα τα ιδανικά του, αποδέχεται την ατέρμονη εξορία του. Ποιο είναι όμως το τέλος;
Στην πρώτη του χορευτική παραγωγή, ο Στέφανος Δημουλάς επιλέγει την πρόκληση της συγκλονιστικής τραγωδίας του Αισχύλου, και γύρω από αυτή συνθέτει το σύμπαν του Titan Prometheus. Σε δύο μοναδικές παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Πρόγραμμα 2021 -, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις δοκιμασίες που θέτει η κλασική τραγωδία στον σύγχρονο άνθρωπο, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Βόλου.
Οι χαρακτήρες δοκιμάζονται από την εξουσία και τα κοινωνικά στερεότυπα και ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους σε χορευτικούς κόσμους. Με αφετηρία μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών, οι χαρακτήρες ανασύρουν μνήμες και βιώματα, ισορροπώντας ανάμεσα στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθολογίας.
Με τις έντονες αισθητικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις ατμοσφαιρικές και στοιχειωμένες εικόνες, ο θεατής μεταφέρεται σε μια σκοτεινή, μυθική ιστορία. Η παραγωγή πραγματεύεται σύγχρονους θεματικούς άξονες με τολμηρή σκηνική παρουσίαση και έντονα ερωτήματα.
Δικαιώνονται τελικά οι τολμηροί; Αξίζει να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό; Υπάρχει πάντα η ελπίδα προς το καλύτερο; Οφείλει ο πρωταγωνιστής να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά «πρέπει», να υπερτερεί σε δύναμη, χάρη, ομορφιά, ευφυία ή πάντα να έλκεται από το αντίθετο φύλο;
Ο Στέφανος Δημουλάς με σημείο εκκίνησης την αισχύλεια τραγωδία, χορογραφεί ακολουθώντας τη νεοκλασική τεχνική, τον συνδυασμό δηλαδή του κλασικού μπαλέτου με τον σύγχρονο χορό και στοιχεία physical theatre. Ελεύθερες, αρμονικές κινήσεις, καθαρές σωματικές γραμμές και δυναμικές αντιθέσεις μεταξύ ταχύτητας και δραματικής ακινησίας συνθέτουν την συγκλονιστική παράσταση του Titan Prometheus που θα παρακολουθήσει το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.
Για τη μουσική της παράστασης, ο Ερμής Γεραγίδης ακολουθεί μια αντισυμβατική, κινηματογραφική προσέγγιση, συνδέοντας μελωδικά τις σκηνές με σκοτεινές συνθέσεις που όμως φωτίζονται από στιγμές αισιοδοξίας, σε αρμονία με την αισχύλεια τραγωδία. Ξετυλίγοντας ένα κρεσέντο για έγχορδα, πιάνο και άλλα ορχηστρικά όργανα, όλοι οι ήχοι ενώνονται με ηλεκτρονική επεξεργασία για να σχηματίσουν την επιθυμητή κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας και την αφαιρετικότητα του μινιμαλισμού. Η Ηλένια Δουλαδίρη αντλεί έμπνευση από την προσέγγιση του Δημουλά στον Titan Prometheus και οπτικοποιεί το σύμπαν του μυθικού τιτάνα, τυλιγμένο στην αγωνία, τη ζοφερότητα και τη μυϊκή ένταση της παράστασης, συνθέτοντας εικόνες ποιητικές με δυνατή εικαστική αισθητική, κομψότητα και ρεαλισμό.
Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που άνθισε στην ελληνιστική περίοδο, θα μας μεταφέρει στον απόκοσμο τόπο της τιμωρίας του Προμηθέα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας, σε μια κλασική προσέγγιση του σύγχρονου χορού.
Μια μυσταγωγική εμπειρία που μέσα από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, τις έντονες συγκινήσεις, την σκληρή τιμωρία του Τιτάνα, καταλήγει στην κάθαρση, ένα συναίσθημα καθηλωτικό σε μια επιβλητική χορευτική παράσταση όπου οι μαύρες πουέντ ακολουθούν τις ηλεκτρισμένες μελωδίες και ανακαλύπτουν τα άγνωστα όρια της αυτοθυσίας και της σύγκρουσης με την εξουσία.
Μερικά λόγια για τον Στέφανο Δημουλά :
Διεθνής Διαγωνισμός Χορού Ελλάδος 2011 – Β’ Βραβείο Σύγχρονου Χορού Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Μαθητών Χορού 2009/11 – Α’ Βραβείo
La Traviata με τον Placido Domingo – Βασιλική Όπερα Λονδίνου
Map Of Hell – National Geographic US
Cunning Little Vixen – Εθνική Όπερα Ουαλίας
MTV – Alicia Keys
Kate Moss – Charlotte Tilbury Cosmetics
Something in my Heart – Röyksopp
Συντελεστές :
Δραματουργία – Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Στέφανος Δημουλάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός Σκηνικών – Κοστουμιών: Ιωάννα Καλάβρου