Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη νέα μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της, στο σκοτεινό αριστούργημα – όπερα – του Τζουζέπε Βέρντι με τίτλο «Ριγολέττος», σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στις 5, 8 και 11 Ιουνίου 2022, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Η Χριστίνα Πουλίτση όντας διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος, έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, όπως τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το θέατρο Μπολσόι, την Όπερα της Ρώμης, το Εθνικό Θέατρο του Τόκυο κ.α., ενώ έχει συνεργαστεί στενά με τους διάσημους Μαέστρους Ζούμπιν Μέτα και Τζιαναντρέα Νοσέντα.
Έχει ήδη ερμηνεύσει τον ρόλο της Τζίλντα σε 5 παραγωγές, με κορυφαία την συνεργασία της με τον Ζούμπιν Μέτα στην Όπερα της Φλωρεντίας δίπλα στον βαρύτονο Αμπρότζιο Μαέστρι, ενώ το 2013 τιμήθηκε για τον ίδιο ρόλο με το Βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης Καλλιτέχνιδας από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ελλάδος.
Πέρα από τον ρόλο της Βασίλισσας της νύχτας στον Μαγικό Αυλό του Β.Α.Μότσαρτ, με τον οποίο καθιερώθηκε παγκοσμίως, η Χριστίνα Πουλίτση έχει διευρύνει το ρεπερτόριο της με ρόλους, όπως Λουτσία Ντι Λάμερμουρ, Μανόν (Μασνέ), Κονστάντσε από την Απαγωγή από το Σεράι, Υπνοβάτιδα του Μπελίνι, Βιολέτα στην Τραβιάτα του Βέρντι, την οποία ερμήνευσε προσφάτως στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου.
Τα μελλοντικά της συμβόλαια εκτείνονται έως το 2024, όπου και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη ηχογράφηση με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στο Μπάρμπικαν Χολ.
Στον ρόλο του Ριγολέττου και του Δούκα, οι διεθνώς καταξιωμένοι Δημήτρης Τηλιακός και Francesco Demuro αντίστοιχα ενώ η Χριστίνα Πουλίτση αποδίδει με σπάνιο λυρισμό κι ευαισθησία τις δεξιοτεχνικές μουσικές φράσεις της μουσικής του Βέρντι, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει με υποδειγματική υποκριτική αμεσότητα την ευθραυστότητα του ρόλου της Τζίλντας.
Σκηνικές φωτογραφίες: credits ΕΛΣ και Ανδρέας Σιμόπουλος.
Λίγα λόγια για τον «Ριγολέττο»
Ο «Ριγολέττος» θεωρείται μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου. Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 171 χρόνια στη Βενετία. Στον «Ριγολέττο» ο Βέρντι αλλάζει σελίδα στη συνθετική του διαδρομή και παρουσιάζει ένα έργο με ξεκάθαρο στίγμα και αυξημένη διάθεση για πειραματισμό, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης με μεγάλη ταχύτητα.
Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.