Η Ψωρίαση είναι μία από τις δεκάδες αυτοάνοσες διαταραχές και όπως οι υπόλοιπες, χρήζει ειδικής διατροφικής φροντίδας!
Ενημερωθείτε λοιπόν για τα διατροφικά μέτρα που πρέπει να λάβετε!
Η ψωρίαση είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 καταγεγραμμένα αυτοάνοσα νοσήματα ( AARDA, 2016) που εντοπίζονται στους ανθρώπους.
Η διατροφική της αντιμετώπιση βασίζεται στη βασική αρχή της ρύθμισης των λειτουργιών του ανοσοποιητικού αλλά και στην προστασία του δέρματος. Ας δούμε λοιπόν τις αναλυτικές διατροφικές πληροφορίες που έχουμε και σχετίζονται με το θέμα αυτό.
Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της ψωρίασης έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα, η παρατήρηση των συνθηκών συννοσηρότητας που σχετίζονται με την ψωρίαση ανανέωσε το ενδιαφέρον για τη διατροφή, ως σημαντικό μέσο αντιμετώπισης τόσο των συμπτωμάτων της νόσου όσο και της ίδιας της υποκείμενης ασθένειας του δέρματος. Ακολούθως, παρατίθενται αναλυτικά τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ψωρίασης:
- Πολυακόρεστα λιπαρά
- Ιχθυέλαια
- Βιταμίνη D
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη B12
- Βιταμίνη Α
- Σελήνιο
- Αντιοξειδωτικές ουσίες
- Ινοσιτόλη και ψευδάργυρος
- Δίαιτα χωρίς γλουτένη
- Αλκοόλ και ψωρίαση
- Δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες
- Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα
Συμπεράσματα για τη σχέση διατροφής και ψωρίασης:
- Η απώλεια βάρους και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά της ψωρίασης.
- Διαιτητικά συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και αντιοξειδωτικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά στη διαχείριση των ασθενών με ψωρίαση.
- Μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των δερματικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ψωρίαση που παρουσιάζουν αντισώματα που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη.