Scroll Top

“Η Μπαγιαντέρα” από το Μπαλέτο Μαριίνσκι – Christmas Theater on Line

Με το μπαλέτο και την ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι

Ζήστε την μαγεία του κλασικού μπαλέτου με άλλο ένα αριστούργημα που έρχεται από την Αγία Πετρούπολη, την παράσταση Μπαγιαντέρα σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, που μας το παρουσιάζει το Μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι, το ιστορικό θέατρο της Αγίας Πετρούπολης στο θέατρο που πρωτοπαρουσιάστηκε αυτό το μπαλέτο. Αποκτήστε κωδικό, συνδεθείτε και απολαύστε μια εντυπωσιακή παραγωγή με πλούσια κοστούμια και σκηνικά στην οποία συμμετέχουν οι Πρώτοι Χορευτές, οι Σολίστ και το Corps de Ballet του θεάτρου Mariinsky.

Το μπαλέτο “Μπαγιαντέρα” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 23 Ιανουαρίου 1877. Η τελευταία σκηνή του μπαλέτου που είναι γνωστή ως «Βασίλειο των Σκιών» αποτελεί ένα από τα διασημότερα αποσπάσματα κλασικού μπαλέτου.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού στη μακρινή Ινδία. Η Νικία, ιέρεια του ναού, ερωτεύεται τον πολεμιστή Σολόρ και ανταλλάσσει μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ο μαχαραγιάς όμως προσφέρει στον νέο ως σύζυγο την κόρη του Γκαμζάτι. Ο Μεγάλος Βραχμάνος, που θέλει τη Νικία για τον εαυτό του, αποκαλύπτει στον μαχαραγιά τον έρωτα των δύο νέων. Την ημέρα της τελετής των αρραβώνων του Σολόρ με την Γκαμζάτι χορεύει και η Νικία. Η Γκαμζάτι τής προσφέρει ένα καλάθι με λουλούδια έχοντας κρύψει μέσα σε αυτό ένα φίδι. Η κοπέλα πεθαίνει δηλητηριασμένη από το δάγκωμα του φιδιού…
Η «Μπαγιαντέρα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης το 1877 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στον 20ο αιώνα η Μπαγιαντέρα ήταν συνώνυμο των μπαλέτων Κίροφ (νυν Μαριίνσκι). Ο Νουρέγεφ που είχε αυτομολήσει στη Δύση αναβίωσε για λογαριασμό του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου την τρίτη πράξη της χορογραφίας «Το Βασίλειο των Σκιών», που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.

Η «Μπαγιαντέρα», σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα που χορογράφησε ο Μαριούς Πετιπά. Το 1940 τα μπαλέτα Κίροφ σχεδίαζαν να παρουσιάσουν  μια νέα εκδοχή του μπαλέτου σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον χορογράφο Βλαντίμιρ Πονομάρεφ και τον Πρώτο χορευτή Βαχτάγκ Σαμπουκιάνι. Αυτή η έκδοση θα αποτελούσε την οριστική έκδοση του μπαλέτου «La Bayadère» στην οποία θα στηριζόταν κάθε επόμενη παραγωγή. Η αναβίωση της Μπαγιαντέρας από τους Ponomarev και Chabukiani έκανε πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 1941 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και παραμένει στο ρεπερτόριο του Μαριίνσκι μέχρι και σήμερα. Αυτή την εκδοχή θα παρακολουθήσουμε, στο θέατρο που έγινε η πρώτη της πρεμιέρα.

Ζήστε μια μοναδική παράσταση κλασικού μπαλέτου! Η Μπαγιαντέρα του θεάτρου Μαριίνσκι, στο Christmas Theater online.

Δείτε σχετικό βίντεο

Συντελεστές :

Μουσική : Λούντβιχ Μίνκους
Λιμπρέτο : Μαριούς Πετιπά και Σεργκέι Χουντεκόβ
Χορογραφία : Μαριούς Πετιπά
Σκηνικά : Μιχαήλ Σισλιανίκοφ
Κοστούμια: Γιεβγκένι Προνομάρεφ
Φωτισμοί : Μιχαήλ Σισλιανίκοφ
ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ MARIINSKY
Μουσική διεύθυνση : Μπόρις Γκρουζίν

Ερμηνεύουν :

Νικία (Nikia) : Βικτόρια Τερασκίνα Κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)
Σολόρ (Solor) : Βλαντίμιρ Σκλιαρόφ – Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή 21 Μαΐου & Δευτέρα 24 Μαΐου

Ώρα : 20.00

Σάββατο 22 Μαΐου & Κυριακή 23 Μαΐου

Ώρα : 16.00 & 20.00

Τιμή εισιτηρίου :

Γενική είσοδος : 12 €

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.