Η μεγάλη διάκριση, ανάμεσα σε 33 συμμετοχές από 14 χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία, Ελλάδα Κόσσοβο και Αίγυπτος) απονεμήθηκε, χωρίς τη φυσική παρουσία των δημιουργών, λόγω της πανδημίας, τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Το διεθνές φεστιβάλ αποτελεί τόπο συνάντησης για επαγγελματίες του κινηματογράφου και το ευρύ κοινό προσφέροντας ένα ποικίλο πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, αναδύοντας και προβάλλοντας, παράλληλα, ταλαντούχους του είδους, ενώ απονέμει 13 βραβεία όπως αυτά καθορίζονται από την κριτική επιτροπή.
Το 47λεπτο ντοκιμαντέρ «Το μεγάλο ταξίδι» (“The Great Journey”) αφηγείται ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Σύμπαν μέσα από τα μάτια ενός από τους διασημότερους Έλληνες αστρονόμους, περιγράφοντας, παράλληλα, τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να ανακαλύψει το διάστημα με επιστημονική προσέγγιση, μετατρέποντας το μακρινό σκοτάδι σε φως της γνώσης και το συμπαντικό χάος σε αρμονία!
Ο καταξιωμένος νεαρός σκηνοθέτης Θεοφάνης Ματσόπουλος, ο σεναριογράφος Νίκος Ματσόπουλος, ο αφηγητής Γκρεγκ Πατρικαρέας και ο συνθέτης Konstantino (Κωνσταντίνος Πολυζώης) που συνέθεσε τη μουσική είναι οι δημιουργοί του βραβευμένου μεγάλου μήκους ελληνικού ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στην ελληνική, αγγλική και κινεζική γλώσσα.
Ο σκηνοθέτης Θεοφάνης Ματσόπουλος, ειδικεύεται στην αστροφωτογραφία, την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων, την τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα (3D), το fulldome και την παραγωγή βίντεο για ψηφιακά πλανητάρια.
Συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (European Southern Observatory-ESO), ενός από τα μεγαλύτερα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο, είναι δημιουργός πολλών ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τα οποία έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Συνεργάζεται, ακόμη, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την παραγωγή ντοκιμαντέρ του Κέντρου Επισκεπτών, καθώς και για τη λήψη αστρονομικών εικόνων.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας, ενώ έχει τιμηθεί, ακόμη, με το “Καλύτερο Βραβείο Κινηματογραφίας FullDome” για την ταινία του εθνικού μας πλανητάριου “Capturing the Starlight: The Magnificent Telescopes” και το “Golden Star Award” για την ταινία του ίδιο φορέα με τίτλο “The Hot and Energetic Universe“.
Ακόμη, τα ντοκιμαντέρ του “From Earth To The Universe”, “The Hot and Energetic Universe”, “The Sun: Our Living Star”, “Capturing the Starlight: The Magnificent Telescopes”, “Europe’s Cosmic Quest”, “Stepping On Other Planets”, καθώς και περισσότερα από 300 βίντεο κλιπς, time-lapses (φωτογραφικές αποτυπώσεις τεχνικών έργων μεγάλης διάρκειας) και τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας του ΕSΟ.
Στο ενεργητικό του, τέλος, συγκαταλέγονται τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας με τίτλο: “Η Ελλάδα των Αστέρων“, “Μεταξύ Ουρανού και Γης“, “Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών“, “Αρχαία Κόρινθος“, οι οποίες διοργανώθηκαν σε Αθήνα, Ιωάννινα, Κόρινθο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο συνθέτης, παραγωγός, διεθνής μουσικός πρέσβης (από το 2017) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (International Music Ambassador of the European Southern Observatory) και πολιτικός μηχανικός, Konstantino (Κωνσταντίνος Πολυζώης), είναι δημιουργός soundtracks για εγχώριες και διεθνείς ταινίες, ντοκιμαντέρ, βίντεο και οπτικοακουστικές παραγωγές των μεγαλύτερων αστρονομικών και διαστημικών οργανισμών στον κόσμο.
Συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA), το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (European Southern Observatory-ESO), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και άλλους επιστημονικούς φορείς, ενώ συνθέτει μουσική και για τηλεοπτικές παραγωγές.
Έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο στη μουσική σύνθεση της ελληνικής δράσης “Κατά του Καρκίνου” (Νοέμβριος 2002) και για τη συμμετοχή του στο “5th International Youth Festival” (Αθήνα, Νοέμβριος 2002).