Scroll Top

Συμβουλές για σωστή στάση σώματος στην τηλεργασία από τον γυμναστή Δημήτρη Δήμα

Η πανδημία δημιούργησε το μεγαλύτερο «πείραμα» τηλεργασίας στην ανθρώπινη ιστορία με εκατομμύρια ανθρώπους να βιώσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην εργασιακή τους ζωή αλλά κι ένα νέο περιβάλλον «γραφείου». Είναι πολλά τα νέα προβλήματα που προκύπτουν και στην υγεία μας από την πολύωρη καθιστική δουλειά. Η στάση σώματος –που συνήθως όταν εργαζόμαστε από το σπίτι είναι η χειρότερη δυνατή– μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους σε όλο το σώμα.

Ο Δημήτρης Δήμας γυμναστής, φυσικοθεραπευτής και ιδρυτής του Body In Motion – Rehab Sports Training μας βοηθά να αναλύσουμε κάποια χρήσιμα tips για σωστή στάση σώματος δουλεύοντας από το σπίτι.

Οθόνη :

Πώς καταλαβαίνουμε αν η οθόνη είναι στο σωστό σημείο;

Με το σώμα σε όρθια θέση, τεντώνουμε το χέρι. Η σωστή θέση της οθόνης είναι εκεί που η παλάμη μας την ακουμπά. Γενικά η οθόνη του υπολογιστή καλό θα είναι:

  • Να βρίσκεται σε απόσταση 60 με 90 εκατοστά από τα μάτια ώστε το πάνω μέρος της οθόνης να είναι στο ύψος των ματιών. Δεν θέλουμε να είναι χαμηλά γιατί έτσι σκύβουμε. Μπορούμε να τοποθετήσουμε βιβλία για να την ανυψώσουμε.
  • Να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας και όχι διαγώνια σε σχέση με το σώμα μας. Το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά και το ποντίκι ακριβώς δίπλα.

Η καρέκλα :

Οι εργονομικές καρέκλες γραφείου βοηθούν στην ευθυγράμμιση του σώματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Πολλοί πιστεύουν πως η ύπαρξη μιας εργονομικής καρέκλας αρκεί όσον αφορά τη σωστή στάση ωστόσο αυτό είναι μύθος.

Αν η πλάτη της καρέκλας δεν διαθέτει υποστήριξη, χρειάζεται μαξιλαράκι μέσης που υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη της μέσης μας. Το πλάτος του καθίσματος θα πρέπει να είναι τόσο, ώστε να μην πιέζονται οι μηροί, αλλά να μην είναι τόσο μεγάλο ώστε οι βραχίονες της καρέκλας να είναι πολύ μακριά από τους αγκώνες. Οι βραχίονες της καρέκλας πρέπει να υποστηρίζουν τα χέρια, μειώνοντας την επιβάρυνση των ώμων και της πλάτης χωρίς όμως να εμποδίζουν την καρέκλα από το να πλησιάσει το γραφείο.  Αν δεν ρυθμίζονται, μπορούν να αφαιρεθούν.

Tι γίνεται αν δουλεύουμε με τάμπλετ;

Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που τοποθετούνται πάνω σε γραφεία οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα τάμπλετ κρατώντας τα στα χέρια, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή στον καναπέ.

Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε το τάμπλετ ψηλά ώστε να έρθει στην ευθεία του κεφαλιού βάζοντας 1 ή 2 μαξιλάρια κάτω από τα χέρια μας. Αν καθόμαστε σε γραφείο με το τάμπλετ, τότε χρειαζόμαστε μια βάση.

Φωτισμός :

Τα μάτια συχνά κουράζονται από το ισχυρό φως που μπορεί να είναι είτε το φυσικό του ήλιου είτε ο φωτισμός του δωματίου, είτε το φως της οθόνης.

Για να το αποφύγουμε μπορούμε να ρυθμίζουμε τον φωτισμό του δωματίου ώστε όταν στεκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή να είναι περίπου ο μισός σε φωτεινότητα σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στους περισσότερους χώρους εργασίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στόρια ή κουρτίνες για το εξωτερικό φως και λιγότερο φως για τον εσωτερικό.

Τη φωτεινότητα δεν πρέπει να τη ρυθμίζουμε στο μέγιστο. Καλό είναι να φαίνεται το λευκό ως λευκό και όχι ως γκρι. Να ξέρετε πως το μπλε φως είναι αυτό που κουράζει περισσότερο τα μάτια. Αν μειώσουμε τη θερμοκρασία χρώματος (τόσο ώστε να παραμένει άνετο το διάβασμα στην οθόνη) μειώνεται το μπλε φως της οθόνης.

Extra tips :

Είναι καλό να κάνουμε διάλειμμα κάθε μισή ώρα για τέντωμα και μερικές διατάσεις και ασκήσεις κινητικότητας ώστε να ξεκλειδώνει το σώμα και μα δίνουν εύρος κίνησης στις αρθρώσεις για να μην δημιουργούνται πόνοι.

Η δουλειά στο κρεβάτι ή στον καναπέ μεταφέροντας εκεί το λάπτοπ δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το σώμα μας καθώς θα μας επιβαρύνει παραπάνω μυοσκελετικά  .Εκεί είναι αδύνατον να στεκόμαστε σωστά  για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα σίγουρα πιασίματα και ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.