Scroll Top

«e-σχύλου: ΟΡΕΣΤ3ΙΑ μια διαδρομή…»

ΟΡΕΣΤ3ΙΑ μια διαδρομή… σε ένα αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού προσαρμοσμένο σε on line εκδοχή μιας μόλις ώρας -αλλά πολύ πυκνής ώρας- την οποία απολαμβάνουμε … γελώντας

Μια εκπληκτική διαδρομή στη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος με γνώση και σεβασμό για τον Αισχύλο, απίθανα ευρήματα, διαρκείς εναλλαγές τόνου και ύφους αλλά και γέλια. Ναι, γέλια!

Με σεβασμό στη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος, το θεατρικό σχήμα Γκραν Γκινιόλ μας ταξιδεύει στην εποχή που παιζόταν η τριλογία στην αρχαία Αθήνα, αλλά και στο ίδιο το δράμα με μια απενοχοποιημένη και απόλυτα διασκεδαστική διαδρομή μέσα από 500 επιλεγμένους στίχους του Αγαμέμνονα, των Χοηφόρων και των Ευμενίδων, φιλτραρισμένους από την πολυετή έρευνα σχολιαστών, φιλολόγων, δραματολόγων, όπως του Saimon Goldhill, του Albin Lesky, του F.D.H Kitto, του Νίκου Χουρμουζιάδη.

Οι συντελεστές της εξαιτίας της πανδημίας που κρατά τα θέατρα κλειστά, προσαρμόζουν την παράσταση που έχει παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, στις ειδικές συνθήκες της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom και μοιράζονται την εμπειρία με τη διαδικτυακή κοινότητα που δημιούργησε στη Rembrandt and the Cat, η ομάδα Thessaloniki Walking Tours.

Είπαν για την παράσταση

«…Ω, ναι! Η «Ορέστεια» δεν ήταν ποτέ κάτι βαρύ. Μόνο κάτι ουσιαστικό. Και εδώ, σε μια παράσταση που τα έχει όλα, δες την ανατροπή και χειροκρότησέ την. Όπως στεντόρεια σου ορθώνεται και σε μαγνητίζει». (Γιώργος Παπανικολάου, Rejected.gr)

«…Πρόκειται επιτέλους για μια παράσταση που σε κάνει να γελάς, χωρίς να απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα σου, μια παράσταση για όλη την οικογένεια, μια καθαρή και σαφής πρόταση. Σπανίζουν οι προτάσεις στην πόλη μας και τις χρειάζεται η Θεσσαλονίκη σαν το νερό».
(Ιωάννα Λούτσια, Εξώστης free press)

«…Το αίμα των Ατρειδών κυλά ποτάμι αλλά οι τρεις οδηγοί της «Αισχύλου Ορέστ3ια μια διαδρομή» δεν αφήνουν ασχολίαστο τίποτε. Γνώση και λατρεία για τον Αισχύλο, απίθανα σκηνοθετικά ευρήματα, διαρκείς εναλλαγές ύφους και τόνου και γέλια. Αλήθεια σας το λέω, γέλια…»
(Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος)

«…Αν σκέφτεστε να πάτε στην παράσταση ξεχάστε ότι ξέρατε κι ότι έχετε δει… Αφήστε τη σοβαροφάνεια σπίτι και δείτε την τραγωδία με τα μάτια ενός παιδιού ή εφήβου που παρακολουθεί και σχολιάζει τρολάροντας με τους φίλους του την υπόθεση μιας σειράς με πολύ πόνο, μίσος, έρωτα, πάθος για έρωτα και εξουσία, συνωμοσίες, προδοσίες και αίμα».
(Μαρία Μαυρίδου, Συναντήσεις people events &more)

«…Μια τριλογία -η μοναδική που σώζεται από την αρχαιότητα- αποδοσμένη με ένα ρηξικέλευθο τρόπο. Καταφέραμε να μπούμε στον Καταραμένο Οίκο των Ατρειδών, στο μεγαλύτερο σφαγείο του αρχαίου δράματος, και ανάμεσα στα άλλα γελάσαμε. Ναι, γελάσαμε βλέποντας Αισχύλο…!»
(Tάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος)

«…Τι βλακεία ήταν αυτή…»
(Γιάννης Α. διευθυντής κρατικού οργανισμού)

Συντελεστές (για την διαδικτυακή έκδοση)

Δραματουργική επιμέλεια : Η ομάδα
Μετάφραση : Γιώργος Φράγκογλου
Σκηνοθεσία : Στάθης Μαυρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια : Μαρία Καβαλιώτη
Επιμέλεια κίνησης : Μαριάνθη Ψωματάκη
Ειδικές κατασκευές : Γιώργος Μαυρόπουλος
Λήψη Βίντεο : Αλέξανδρος Καντόρος
Trailer : Γιώργος Κόγιας

Ερμηνεύουν:

Διονύσης Καραθανάσης
Ιωάννα Λαμνή
Στάθης Μαυρόπουλος

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.