Scroll Top

«Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα στο Θέατρο Προσκήνιο

“- Εγώ ;
Με εκείνον;
Στο δάσος;
Το δέντρο θα μας μαρτυρήσει.
– Κόψε τα φύλλα του, δέσε τα κλαδιά και κλάδεψέ το”

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές του 20ού αιώνα, ποιήτρια που γεφύρωσε με μοναδικό τρόπο τον μοντερνισμό με τη λυρική συγκίνηση, ολοκλήρωσε τη «Φαίδρα» το 1927 παραδίδοντάς μας μια από τις ψυχολογικά βαθύτερες εκδοχές του μύθου. Η Τσβετάγιεβα τοποθετεί όλη την ιστορία στο παλάτι του Θησέα στην Τροιζήνα εγκαθιδρύοντας δυο δραματουργικά δίπολα βασισμένα στη διαλεκτική του έρωτα ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα.

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα μεταγράφει το μύθο της Φαίδρας και του Ιππόλυτου σε μια ποιητική αλληγορία που μας καλεί να αφυπνίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο.

Μια σκηνική σύλληψη για πέντε πρόσωπα που επιχειρούν σε έναν νεκρό τόπο να ανασυνθέσουν την χαμένη μας σχέση με την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την ανάγκη για ένωση μέχρι θανάτου . Δύο ισχυρά δίπολα (Τροφός- Φαίδρα / Σύντροφος Ιππόλυτου- Ιππόλυτος) διαπραγματεύονται την ανάγκη για παρέκκλιση και για μια βουτιά στο χάος της επιθυμίας και του φυσικού σώματος , μπροστά στον Θησέα, που ενώπιόν του εκπληρώνεται μια προδιαγεγραμμένη μοίρα.

*Κατάλληλo άνω των 15 ετών

Η ποιήτρια :

Η Ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941) γεννήθηκε στη Μόσχα. Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1910 και λίγο αργότερα εγκατέλειψε τις εγκύκλιες σπουδές της και παντρεύτηκε τον Σεργκέι Έφρον.

Το 1922, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην Οκτωβριανή Επανάσταση, εγκατέλειψε την πατρίδα της και έως το1939 έζησε στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση, η κόρη της φυλακίστηκε, ο άντρας της εκτελέστηκε και η ίδια τελικά αυτοκτόνησε. Είναι μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες του 20ού αιώνα.

Για τη "Φαίδρα" της Τσβετάγιεβα :

Γραμμένη από την ίδια την ποιήτρια πρωτίστως για να διαβάζεται –και όχι για να παίζεται επί σκηνής– η «Φαίδρα» έχει πλέον καθιερωθεί στο διεθνές δραματολόγιο. Οι ιδιαιτερότητες που αναγνωρίστηκαν στο έργο το 1927 (ασυνήθιστος χειρισμός του μύθου, ιδιοσυγκρασιακή ποιητική γλώσσα και στίξη) αποτελούν σήμερα αποδείξεις του καινοτόμου ποιητικού οράματος της Τσβετάγιεβα, το οποίο επηρέασε ανεξίτηλα τη ρωσική και την παγκόσμια ποίηση.

Συντελεστές :

Μετάφραση : Χρήστος Χρυσόπουλος

Σύμβουλος μετάφρασης : Έλενα Ριζίκοβα

Διασκευή : Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθοί σκηνοθέτη : Γκέλυ Καλαμπάκα, Παναγιώτης Γκιζώτης

Σκηνικό : Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια : Ιωάννα Τσάμη

Μουσική : Γιώργος Πούλιος

Κίνηση : Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί : Λευτέρης Παυλόπουλος

Εικαστικές συνθέσεις – Artwork – Αφίσα : Γκέλυ Καλαμπάκα

Φωτογραφίες : Ανδρέας Σιμόπουλος, Γκέλυ Καλμπάκα

Teaser- Trailer : Γρηγόρης Πανόπουλος

Γραφιστική Επιμέλεια : Ιάσων Οικονόμου

Παραγωγή : ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ηθοποιοί :

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη,Νίκος Μάνεσης, Μιχάλης Σαράντης

Παραστάσεις :

Σάββατο

Ώρα : 17:00 & 21:00

Κυριακή

Ώρα : 19:00

Πέμπτη – Παρασκευή

Ώρα : 21:00

Τετάρτη

Ώρα : 20:00

Τιμές εισιτηρίων :

Γενική είσοδος : 20 €

Φοιτητικό – Ανέργων – ΑΜΕΑ: 15 €

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.