Scroll Top

«Υλικό Καποδίστριας» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, μετά από παραγγελία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε  συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει σε περιοδεία, σε περισσότερους από 25 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, την παράσταση “Υλικό Καποδίστριας”, μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία του ιδίου. Η παράσταση διερευνά με σύγχρονο και απόλυτα θεατρικό τρόπο την άγνωστη σε πολλούς προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον οποίο ο λαός αγάπησε σαν πατέρα, την επίδραση της προσωπικότητας και του έργου του σε όλη την Ευρώπη, τον μεγάλο του έρωτα με την Ρωξάντρα Στούρτζα, αλλά και τις πολιτικές του παρακαταθήκες.

Μέσα σε έναν ιδιαίτερης ματιάς εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό, δημιουργούν μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία, με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη Ρωξάντρα Στούρτζα, τον Τσάρο Αλέξανδρο, τον Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ανδρέα Μιαούλη, να εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή στη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη, την Οδησσό και το Ναύπλιο. Μια μουσική παράσταση-έκπληξη, που συνδυάζει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον. Πώς ξεκίνησε το νέο ελληνικό κράτος; Πώς φθάσαμε ως εδώ; Τι ονειρευόμαστε για το μέλλον; 

H Ρωξάντρα Στούρτζα αποχαιρετά τον Ιωάννη Καποδίστρια, όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη και η ανατίναξη του στόλου από τον Μιαούλη, η σχέση του Καποδίστρια με τον Κολοκοτρώνη, αλλά και το πρώτο του ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, η συνάντησή του με τον Τσάρο, η δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, η σημαδιακή συνάντησή του με τη Ρωξάντρα, η σχέση του με τον Γκαίτε, η δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός της Ρωξάντρας σε μια παράσταση “παραβάσεων”, σε ένα ταξίδι που αναβιώνει το όραμα και την πορεία της εμβληματικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, χάρη και στη ζωντανή συμμετοχή του κοινού.

Συντελεστές :

Επιλογή Κειμένων – θεατρική προσαρμογή : Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθεσία : Γιάννης Μαργαρίτης

Μουσική σύνθεση – Στίχοι τραγουδιών : Δημήτρης Οικονομάκης

Σκηνικό – Κοστούμια : Δημήτρης Κακριδάς

Βίντεο : Γιάννης Ντουσιόπουλος

Eρμηνεύουν :

Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης

Πρόγραμμα παραστάσεων :

ΤΡΙΠΟΛΗ Σάββατο 10 Ιουλίου – ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΥΛΟΣ Σάββατο 17 Ιουλίου – ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ 

ΠΑΠΑΓΟΥ Κυριακή 25 Ιουλίου – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ 

ΛΕΙΒΑΔΙΑ Δευτέρα 26 Ιουλίου – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ Τετάρτη 28 Ιουλίου Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα

ΛΑΜΙΑ Πέμπτη 29 Ιουλίου & Παρασκευή 30 Ιουλίου  – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ Τετάρτη 4 Αυγούστου & Πέμπτη 5 Αυγούστου – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ “ΜΟΝ ΡΕΠΟ”

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Σάββατο 7 Αυγούστου Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα

ΚΟΡΙΝΘΟΣ Κυριακή 8 Αυγούστου – ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΣΥΚΕΣ Τρίτη 24 Αυγούστου – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Παρασκευή 27 Αυγούστου – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

ΧΑΛΑΝΔΡΙ Σάββατο 28 Αυγούστου – ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου – ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου & Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου – ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τιμές εισιτηρίων :

Γενική είσοδος : 12 €

Μειωμένο : 8 €

Related Posts

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.