Scroll Top

Καλοκαίρι με Μπέργκμαν από την Weird Wave

Αυτό το καλοκαίρι… εμβολιαστείτε με σινεφίλ αντισώματα από τη Σουηδία! Μετά από μήνες κινηματογραφικής απραξίας,  η Weird Wave φέρνει στις οθόνες των θερινών κινηματογράφων τέσσερα αριστουργήματα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τέσσερις εμβληματικές ταινίες από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, που καθόρισαν τον τρόπο που βλέπουμε ψυχολογικό δράμα στο σινεμά. Με ηθοποιούς της κλάσης του Μαξ φον Σίντοφ και της Λιβ Ούλμαν, με δύο όσκαρ στις αποσκευές τουςκαι με φιλμικό χωρόχρονο που εκτείνεται από τη μεσαιωνική Σουηδία μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά της Βαλτικής του ’60, οι τέσσερις ταινίες πιστοποιούνπως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι ο μεγάλος εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής.
Αξίζει να αναφέρουμε πως θα προβληθούν και δύο από τις λιγότερο παιγμένες ταινίες του σπουδαίου Σουηδού οτέρ: το «Πάθος»και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μπέργκμαν, η «Επαφή», με τον Έλιοτ Γκουλντ.
Οι ταινίες θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους
«Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη), «Δάφνη»(Δάφνη) και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες.

Οι ταινίες :

*Κραυγέςκαιψίθυροι (Criesandwhispers, 1972), με τουςΛιβ Ούλμαν και Ίνγκριντ Τούλιν . Η ιστορία δύο αδελφών, στα τέλη του 19ου αιώνα, που επιστρέφουν στην πατρική κατοικία για να συμπαρασταθούν στην ανύπαντρη αδελφή τους που αργοπεθαίνει. Η ταινία που ήταν η μεγαλυτερη εμπορική επιτυχία του Μπέργκμαν στις ΗΠΑ, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο γιατην καλύτερη φωτογραφία.

*Η πηγή των παρθένων (The Virgin Spring, 1960) με τους Μαξ Φον Σίντοφ και Μπιργκίτα Βάλμπεργκ .Βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αυτήη μεσαιωνική ελεγεία παραπέμπει ευθέως σε αρχαία ελληνική τραγωδία: οι φονιάδες μιαςκοπέλας ζητούν καταφύγιο στο σπίτι της, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται γιατην κατοικία της οικογένειάς της…

*Το πάθος (The passion of Anna, 1969), με τους Λιβ Ούλμαν, Μαξ Φον Σίντοφ και Μπίμπι Άντερσον. Κλασικό μπεργκμανικό ψυχολογικό δράμα, που αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αποσύρεται σε ένα μακρινό νησί μετά από τον χωρισμό του με τη γυναίκα του. Όμως εκεί ελλοχεύει ένας μανιακός και μια όμορφη χήρα που ταράζουν την απομόνωσή του…

*Η επαφή (Temas,1971),  με τους Μπίμπι Άντερσον, Έλιοτ Γκουλντ και Μαξ Φον Σίντοφ. Μια ιστορία αγάπης και απιστίας με τον τρόπο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και κεντρικά πρόσωπα μια όμορφη Σουηδή νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, τον χειρουργό σύζυγό της και έναν Αμερικανό αρχαιολόγο.Hταινία είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μπέργκμανκαι σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του Μαξ Φον Σίντοφ με τον σουηδό σκηνοθέτη.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.