Scroll Top

“Η ιστορία της Μαρί” του Ζωρζ Μπρασάι στο Θέατρο Εκστάν

Με την Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια : Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

Από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:00 έως και τις 17 Δεκεμβρίου

Η ιστορία της Μαρί είναι ένα έργο αστείο που ταυτόχρονα μας συγκινεί βαθύτατα.

Γράφτηκε το 1947 από τον κορυφαίο φωτογράφο του Παρισιού του Μεσοπολέμου, Ζωρζ Μπρασάι. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Η καθαρίστρια Μαρί, μια γυναίκα μιας κάποιας ηλικίας αγράμματη, μας κάνει να γελάμε μονολογώντας δυνατά τις σκέψεις της και τις πράξεις της, σα να μιλάει στον εαυτόν της. Όμως μέσα στις «χαζές φλυαρίες της», τι αλήθεια, τι αποκάλυψη!

Ο Μπρασσάϊ σκιαγραφεί το πρωτότυπο πορτραίτο μιας «παρακατιανής», μιας γυναίκας ασήμαντης, και φτιάχνει ένα έργο όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απανθρωπιά, ο αυθορμητισμός και  η υποκρισία,  η αφέλεια και το ψέμα, η αγάπη, η χαρά για τη ζωή, βρίσκονται ενωμένα με τη σκληρότητα και το ρατσισμό .

Η καθαρίστρια Μαρί άνιση, αδύναμη μπροστά σε πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική ιεραρχία, την Τάξη και την Ηθική και που πάνε να της πάρουν ακόμα και το  δωμάτιό της στον έβδομο όροφο, δεν αφήνεται, ωστόσο.  «Πώς να παλέψω; Πώς να γλυτώσω από το στόμα του λύκου» έλεγε το 1947. Κι εκείνα το λόγια της τότε, πόση αξία έχουν σήμερα…

Συντελεστές :

Κείμενο : Ζωρζ Μπρασσάι

Σκηνοθεσία : Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση / Διασκευή : Ελένη Παπαχρηστοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια : Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

Φωτισμοί : Πασχάλης Τσέρνας

Βοηθός σκηνοθέτη : Γιάννης Σταματίου

Φωτογραφία : Τούλα Ροδοπούλου

Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού

Hμέρες παραστάσεων :

Σάββατο

Ώρα : 20.00

Διάρκεια : 1 ώρα

Τιμές Εισιτηρίων :

Γενική είσοδος : 10 €

Γκρουπ – Φοιτητικό – Άνεργοι : 8 €

Χωρητικότητα : 50 θέσεις

Βιογραφικά :

Ζαν – Πωλ ΝΤΕΝΙΖΟΝ.  Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης με πανευρω-παϊκή καριέρα. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς του σύγχρονου θεάτρου. Άρχισε την καριέρα του με τον Πήτερ Μπρουκ που τον διευθύνει στον Βυσσινόκηπο, την Τραγωδία της Κάρμεν, τη Μαχαμπαράτα και την Τρικυμία.  Από την ιδιότητα του ηθοποιού περνάει πολύ γρήγορα σ’ αυτήν του βοηθού σκηνοθεσίας, δίπλα πάντα στο Δάσκαλο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανεξάρτητη καριέρα του σκηνοθέτη, δραματουργού και παιδαγωγού. Από το 2015 συνεργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα με το θέατρο «Εκστάν».

Το 2019 για τη σκηνοθεσία του στις Καρέκλες του Ιονέσκο τού απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

Ελένη ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Νέας Σορβόννης Paris III (1990-95 και 1985-88). Δέχτηκε τη διδασκαλία τού Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Γιόσι Όϊντα, Σοτιγκί Κουγιατέ, Τάπα Σουντάνα από το Θέατρο τού Πήτερ Μπρουκ. Δραματική Σχολή «Περίακτος» Β. Ρίτσου(1982-85).

Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου «Εκστάν» έχει πρωταγωνιστήσει σ’ όλες σχεδόν τις παραγωγές του. Για την ερμηνεία της στο ρόλο τής Σεμίραμις στις «Καρέκλες» του Ιονέσκο, τής απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου από το ”ANALOGIO INTERNATIONAL FESTIVAL 2022” για το έργο της «Σε κρατάω στην παλάμη μου σαν το λουλούδι» βασισμένο σε στίχους του ποιητικού έργου του Κωνσταντίνου Μπούρα.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.