Scroll Top

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο χορογραφικός περίπατος «Ένα Άλλο Μυστήριο» (Un Autre Mystère) της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies στις 13 & 14 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα

Τη δράση παρακολούθησε -μεταξύ άλλων- και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ο χορογραφικός περίπατος «Ένα Άλλο Μυστήριο» (Un Autre Mystère), σε σύλληψη και χορογραφία  της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies, μια διοργάνωση της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε στις 14 Νοεμβρίου την Ελευσίνα, για να παρακολουθήσει την πρωτότυπη αυτή δράση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 κάτοικοι και μέλη εθνοτοπικών συλλόγων της πόλης. Σε μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών, ο κ. Γιατρομανωλάκης περιηγήθηκε στην πόλη, συνομίλησε με τους κατοίκους για τους κρυμμένους  θησαυρούς της πόλης, από την τοπική κηπουρική ως την επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα χορευτική παράδοση, ενημερώθηκε για τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό της πλούτο μέχρι και σήμερα και ταξίδεψε στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα (ΠΠΕ) κ. Φώτης Τατάκης,  η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Νανά Σπυροπούλου και ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΠΠΕ, κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου κ.ά.

Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της Ελευσίνας μέσα από έναν χορογραφικό διάλογο μεταξύ της παράδοσης και του σύγχρονου χορού. Στη δράση Ένα Άλλο Μυστήριο έλαβαν μέρος περίπου 100 κάτοικοι και συμμετέχοντες σε έξι εθνικοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, η “Αγία Μαρκέλλα” Χιακή Ένωση Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, “Η Μεγαλόνησος” Ένωση Κρητών Ελευσίνας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας, καθώς και πέντε Ελληνίδες και Γαλλίδες χορεύτριες σύγχρονου χορού.

 

Λίγα Λόγια για τη Julie Desprairies :

Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δυο καλλιτεχνικά residencies στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή κατοίκων και εθνοτοπικών συλλόγων, μέσω του έργου της “Ένα Άλλο Μυστήριο”, η Desprairies διερεύνησε τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό, και δημιούργησε μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής της Ελευσίνας ως φόρο τιμής όχι σε κάποια θεά, αλλά στους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.

Συντελεστές :

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)

Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies

Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα

Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη

Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting

Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης

Συντονισμός Συμμετεχόντων: Mentor – Γιάννης Παππάς

Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)

Ερμηνεύουν :

Δάφνη Κουτσαφτή

Δέσποινα Γκουγκουλιάνα

Elise Ladoué

Θέμις Χατζή

Βάσια Δεμίρη

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.