Scroll Top

Η Διατροφή ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της ψωρίασης

Στον σχεδιασμό της διατροφής των ασθενών με ψωρίαση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συννοσηρότητες.

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιεκτική αντιμετώπιση της ψωρίασης τόνισαν οι ομιλητές στο webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο « ΚΑΛΥΨΩ» μέσω της σελίδας του στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών LEO & Φαρμασερβ-Lilly.

Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί συγκεκριμένα διατροφικά θεραπευτικά σχήματα για την ψωρίαση.

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ή της αποβολής των θρεπτικών συστατικών και των προϊόντων διατροφής τόνισε ο κος Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, Αθλητικός Διατροφολόγος, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών ( NCfED).

Κατά τον σχεδιασμό της διατροφής των ασθενών με ψωρίαση, συνέχισε ο κος Πέτσιος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συννοσηρότητες και να εφαρμοστούν ενέργειες για την πρόληψη των ασθενειών στις οποίες αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα.

Γι’ αυτό λοιπόν, η διατροφή θα πρέπει να ποικίλλει και να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, θετικά αποτελέσματα στην πορεία και τα συμπτώματα της ψωρίασης έχουν βρεθεί στους ασθενείς που ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη (όταν παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων), χορτοφαγική διατροφή, μεσογειακή διατροφή και κετογονική δίαιτα.

Ωστόσο κατάλληλη, τόσο για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και των συμπτωμάτων της, όσο και για την επάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που κρίνονται αναγκαία, φαίνεται να είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Δηλαδή οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ζωικών λιπών, κόκκινου κρέατος, απλών σακχάρων, καφέ (η μέτρια κατανάλωση έως 3 φλ/ημ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καφέ > 4 φλ/ημ επιδεινώνει τα κλινικά συμπτώματα) και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συστήνεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων (πηγή αντιοξειδωτικών), καθώς και φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και ψάρια που παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θα πρέπει μάλιστα, να επιλέγουν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως και να αυξήσουν την κατανάλωση των οσπρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνης D, διότι στους ψωριασικούς ασθενείς παρατηρούνται σημαντικά χαμηλότερες τιμές, όπως επίσης και την ευεργετική επίδραση της χορήγησης προβιοτικών στην εντερική μικροχλωρίδα των πασχόντων.

 

Διατροφή και Ψωρίαση

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιεκτική αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Μια υγιεινή διατροφή – πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως – είναι μια καλή πρακτική για όλους επεσήμανε ο κος Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α΄ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΚΠΑ.

Πλήθος ασθενών με ψωρίαση αναφέρει ότι οι διατροφικές τους συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα τους.

Ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης σύμφωνα με τον κο Γρηγοράκη, είναι οι ακόλουθες:

  • Περιορίστε το αλκοόλ: Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που πίνουν πολύ δεν ανταποκρίνονται επίσης στις θεραπείες ψωρίασης. Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ψωρίαση και πίνουν πολύ μπορεί να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους γίνεται καλύτερο όταν σταματούν.
  • Καταναλώνετε τροφές που καταπολεμούν την φλεγμονή: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και το σελήνιο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Και μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα από το ιχθυέλαιο μπορούν να είναι χρήσιμα. Φρούτα και λαχανικά, ειδικά μούρα, κεράσια και φυλλώδη χόρτα, σολομός, σαρδέλες και άλλα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, και πλούσια σε αντιοξειδωτικά βότανα και μπαχαρικά όπως θυμάρι, φασκόμηλο, κύμινο και τζίντζερ. Τέλος, οι πηγές λίπους που είναι υγιείς για την καρδιά, όπως ελαιόλαδο, σπόροι και ξηροί καρποί.
  • Χάστε βάρος: Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από ψωρίαση και τα συμπτώματά τους τείνουν να είναι χειρότερα.
  • Προσοχή στις θαυματουργές δίαιτες: Μείνετε μακριά από ακραίες δίαιτες που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν την ψωρίαση με πράγματα όπως η νηστεία ή τα κλύσματα

Συμπερασματικά, τόνισε ο κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος του «ΚΑΛΥΨΩ» μια δίαιτα που επιλέγεται σωστά και ακολουθείται με συνέπεια από τον ασθενή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην πορεία της ψωρίασης και στην πρόγνωση, αλλά και στις συννοσηρότητες.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.