Ένα μεγαλεπήβολο διεθνές προτζεκτ με τίτλο Medıterranean Mınıature Sketches πραγματοποιείται από τα τέλη Ιούλιου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 στην Ελλάδα (Καλαμάτα), την Ιταλία (Φλωρεντία, Πάρμα, Μόντενα, Βερόνα, Μπάρι) και την Ισπανία (Μαδρίτη, Γρανάδα, Βαρκελώνη και Puigerda).
Εμπνεύστρια αυτής της τόσο φιλόδοξης δουλειάς η καταξιωμένη πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου και θα παρουσιαστούν έργα συνθετών που ζουν ή κατάγονται και εμπνέονται από τη Μεσόγειο. Ένα μουσικό αφήγημα, μια ιστορία αισθαντικότητας και ευαισθησίας «μεσογειακού τύπου».
Το πρόγραμμα Medıterranean Mınıature Sketches περιλαμβάνει 25 έργα μινιατούρες- 25 συνθετών, αρκετά από τα οποία γράφτηκαν ειδικά για αυτό το πρότζεκτ με πρώτες εκτελέσεις έργων των: Rafaelle Longo, Nicola Elias Rigato (Ιταλία), Francesco Monteiro (Πορτογαλία), Στάθης Γυφτάκης (Ελλάδα), Schachar Regev (Ισραήλ), Sara Carvahlo (Πορτογαλία), Έλλη Ζαχαροπούλου, Μαρία-Χριστίνα Κριθάρα (Ελλάδα) και δύο ταλαντούχοι νέοι συνθέτες από τη Θεσσαλονίκη, ο Μενέλαος Πειστικός και ο Χρήστος Ντόβας.
Σύντομη περιγραφή
Οι μινιατούρες αποτελούν μικρές προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις των συνθετών, οι οποίες αποτυπώνονται με τη μορφή μικρών κομματιών για πιάνο. Τα μουσικά χρώματα, ο φευγαλέος ρυθμός και η συνεχόμενη ροή των έργων συνδέονται μεταξύ τους με έναν μεταφυσικό τρόπο και αφηγούνται μία ιστορία. Η συμβολική αξία της Μεσογείου είναι μεγάλη ιστορία και οι μουσικές αλληλοσυμπληρώνονται, μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή των ακροατών.
Ανάλογη σπουδαιότητα αποτελεί η συνεργασία της Ερατούς Αλακιοζίδου με τους ίδιους τους συνθέτες κατά την περίοδο της προετοιμασίας, που αποτελεί για την ίδια πρόκληση ερμηνευτικών απαιτήσεων.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όλοι οι συνθέτες που συμμετέχουν :
Κωνσταντίνος Καραβασίλης (γεν. 1979), Ασπασία Νασοπούλου (γεν. 1972), Έλλη Ζαχαροπούλου (γεν. 1959), Μηνάς Μπορμπουδάκης (γεν. 1974), Caterina Venturelli (γεν. 1977). ), Στάθης Γυφτάκης (γεν. 1967), Nicola Elias Rigato (γεν. 1991), Sara Carvahlo (γεν. 1970), Rıccardo Vaglını (γεν. 1965), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (γεν. 1977), Benet Casablancas (γεν. 1956). ), Φίλιππος Τσαλαχούρης (γεν. 1969), Francesco Monteiro (γεν. 1959), Στογιαννίδης Κωνσταντίνος (γεν. 1976), Καλλιόπη Τσουπάκη (γεν. 1963), RafaelleLongo (γεν. 1967), Μαρία Χριστίνα Κριθάρα (γεν. 1954). ), Αναστάσης Φιλιππακόπουλος (γεν. 1969), Βασίλης Κίτσος (γεν. 1972), Μενέλαος Πειστικός (γεν. 1995), Χρήστος Ντόβας (γεν. 1989), Schachar Regev (γεν. 1992), Füsun Köksal İncirlioğlu (γεν. 1973), Γιώργος Κουρουπός(b. 1942).
Ερατώ Αλακιοζίδου - Βιογραφικό Σημείωμα :
Η Ερατώ Αλακιοζίδου τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθετών στο εξωτερικό και παρουσιάζει έργα σε πρώτες εκτελέσεις αποσπώντας λαμπρές κριτικές.
Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγής Light Over Darknes σε έργα A. Schnittke& G. Kancheli στα editor’schoice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία η ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.
Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις ή mastercourses, ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διαγωνισμών.
Διατηρεί μια πολυπεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές, ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου& 21ου αιώνα.
Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών και από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ παράλληλα είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ μουσικής Music Diaries International Workshop Festival.
Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρίες Protasis Productions, ankh productions, Subways music και από το 2017 ηχογραφεί για την αμερικάνικη εταιρία Odradek records.