Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Σαββάτο 4 Μαρτίου 2023 στις 11:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 11 Μαρτίου 2022.
Η Αλίκη Σιτζόγλου γεννήθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σκέψεις που αφορούν το καλλιτεχνικό της έργο: Ασχολείται με τις εγκαταστάσεις, την performance και την κατασκευή χειροποίητου χαλιού. Το κέντημα και οι μεικτές τεχνικές υφασμάτων, αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των έργων της. Οι αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία, οι ρίζες και ο τόπος καταγωγής της αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής της έμπνευσης. Η σχέση της με τον ελληνικό πολιτισμό είναι ιδιαίτερα στενή και ουσιαστική, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί κανείς να το διακρίνει με μεγάλη ευκολία. Στα έργα της υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές από την μυθολογία, στοιχεία από παραδοσιακές φορεσιές, αρχέτυπα σύμβολα. Μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία απομονώνει παραστάσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό της σύγχρονο αποτέλεσμα. Ανάλογα με την ερμηνεία του κάθε συμβολισμού, χρησιμοποιεί και το αντίστοιχο χρώμα. Κάθε κέντημα και φιγούρα υφάσματος στα έργα της κρύβει από πίσω τού μια ιστορία, άλλοτε προσωπική και άλλοτε μια ιστορία του παρελθόντος.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ :
Δείχνει το πέρασμα από τη μία μορφή στην άλλη και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως βοτανικούς ή ζωολογικούς. Για τους αρχαίους, η μεταμόρφωση συνίσταται στη μεταμόρφωση θεϊκών ή θνητών όντων σε διαφορετικές οντότητες, τόσο έμψυχες όσο και άψυχες, συνήθως λόγω θεϊκής παρέμβασης ή κάποιας μαγικής ιεροτελεστίας. Η μεταμόρφωση περιλαμβάνει μόνο μια εξωτερική, τυπική, αλλαγή, ενώ δεν επηρεάζει καθόλου τη βαθιά προσωπικότητα του ατόμου, τον ψυχισμό του, την ταυτότητά του, μια αξία, η οποία αντιπροσωπεύει τα θεμέλια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η μεταμόρφωση είναι, από αναλυτική άποψη, η έκφραση μιας επιθυμίας, μιας λογοκρισίας, ενός ιδανικού, μιας κύρωσης και αναδύεται από τα βάθη του ασυνείδητου, ως προϊόν της δημιουργικής δύναμης της φαντασίας. Η μεταμόρφωση συμβολίζει, στον λατινικό κόσμο όπως και στον ελληνικό την κατάσταση της αιώνιας μεταμόρφωσης του σύμπαντος, σύμφωνα με τα λόγια του Ηράκλειτου, «όλα ρέουν».
Ποιοι είμαστε :
Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.
Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.
Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.
Ωράριο λειτουργίας :
Τρίτη – Τετάρτη 12:00 – 18:00
Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00
Σάββατο 10:00 – 14:00