Scroll Top

«ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» Κωστής Παλαμάς – 81 χρόνια μετά ένα μελοποιημένο έργο του Πασχάλη Τόνιου

Με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μελοποιεί σπουδαία ποιήματα  από το πολύ σημαντικό έργο του και μας παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα!

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20:30, ημέρα επετείου από το μεγάλο ταξίδι του ποιητή προς την αιωνιότητα, θα παρουσιαστεί το έργο «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» στον ιστορικό για την Λογοτεχνία χώρο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8), όπου στεγάζεται αίθουσα αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά.

Θα προλογίσει ο Ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Θα ερμηνεύσουν:

Η Αφροδίτη Μάνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Πασχάλης Τόνιος.

Στην αφήγηση η μαγευτική φωνή του Νικήτα Τσακίρογλου.

Θα ακουστούν αποσπασματικά, όπως Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η φλογέρα του Βασιλιά (1910), Τραγούδια της πατρίδος μου (1886), Ίαμβοι και ανάπαιστοι (1897), Η πολιτεία και η μοναξιά (1912), Τα δεκατετράστιχα (1919), Σατιρικά Γυμνάσματα (1912), Τάφος (1898) ποίημα που έγραψε μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, Ασάλευτη Ζωή κ.α.

Στο τραγούδι συμμετέχουν: η Νατάσσα Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Βελισάριος, ο Δημήτρης Κανέλλος και η Νεανική χορωδία «Αριέττα» του Ωδείου «Εν Οργάνοις».

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Δουβαρά.

Σχεδιασμός – Επιμέλεια παραγωγής: Παν. Μουζάκης

Κωστής Παλαμάς

Ο Κωστής Παλαμάς ήταν Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Με αγνό πανανθρώπινο ιδεαλισμό και πηγαία λυρική πνοή, ο Παλαμάς δημιούργησε μια ολόκληρη εποχή κι έγινε δάσκαλος στις νεότερες γενιές. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται, ύστερα από τον Διονύσιο Σολωμό, ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής.

Ο συνθέτης – ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος από μικρή ηλικία έχει μυηθεί στον χώρο της τέχνης τόσο μέσα από τις σπουδές του αλλά, και περισσότερο ίσως, από την διαρκή αναζήτηση και την απέραντη αγάπη του στη μουσική. Έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς δημιουργούς του χώρου και η δημιουργική του πορεία  είναι μεγάλη και σπουδαία. Το ίδιο και οι ζωντανές του εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έργα του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ο ίδιος, παραμένοντας ρομαντικός και κρατώντας ένα τρυφερό κομμάτι στην καρδιά του για τη χώρα μας και την ιστορία της επιμένει σε επιλεγμένες μουσικές προτάσεις.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

Τιμή εισιτηρίου :

15 €

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.