Ο Νικόλας Μπαρελιέ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην «Αρχιτεκτονική Σύνθεση» από το Διεθνές Πρόγραμμα INSTEAD-Parapoesis, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανέκαθεν, είχε μια ιδιαίτερη κλίση σε οποιουδήποτε είδους δημιουργία, η οποία υπόκειται σε αισθητικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση στην εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης μέσω του μολυβιού αλλά και της δικής του, προσωπικής εικόνας.
Ο γαλλικής καταγωγής, αρχιτέκτονας Νικόλας Μπαρελιέ μέσα στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, δημιουργεί, στην Ελλάδα, τη “SCALA”, ένα brand που επαναπροσδιορίζει τον όρο του διαχρονικού, ανδρικού ρούχου.
Ο ίδιος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «Κυψέλη» και στον Παύλο Πανταζόπουλο, της ΕΡΤ2, παραδίδοντας παράλληλα και μαθήματα ανδρικής κομψότητας. Το στυλ, όπως τόνισε, είναι στην πραγματικότητα, μια αρχιτεκτονική σύνθεση σε κλίμακα 1:1, δηλαδή ο συνδυασμός των υλικών, των χρωμάτων, των ποιοτήτων, των αναλογιών και των γεωμετριών είναι κοινός και στη δημιουργία ενός ενδύματος και στην αρχιτεκτονική. Το μόνο που αλλάζει είναι το πλαίσιο αναφοράς.
Υπάρχουν παράμετροι που καθορίζουν την αίσθηση στις δημιουργίες του Νικόλα Μπαρελιέ που αρχικά είναι το ίδιο το πατρόν ενώ μια δεύτερη παράμετρος είναι το κομμάτι της κατασκευής του σακακιού όπου ουσιαστικά έχουν αφαιρεθεί όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα σακάκι πάρα πολύ «βαρύ» ή δύσκαμπτο, όπως για παράδειγμα οι βάτες, τονίζοντας την σημασία της άνεσης.
Έχοντας την αρχιτεκτονική ως κινητήρια δύναμη και μελετώντας ενδελεχώς τον ανθρώπινο σωματότυπο και τις αναλογίες του, σχεδίασε κομμάτια που αγκαλιάζουν το σώμα και αναδεικνύουν τις αρετές του. Το κοστούμι γίνεται ένα ανάλαφρο, άκρως λειτουργικό ένδυμα, ένα “πέπλο” που εναρμονίζεται με την κίνηση του σώματος, γεμάτο κομψότητα και φινέτσα, το οποίο δεν θέλεις να αποχωριστείς!
Κατά τον ίδιο υπάρχουν κανόνες σχετικά με τα κοστούμια που αν επιβεβαιώνονται στη πράξη, τους τηρούμε, σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο να τους τηρήσουμε. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας κάτσει σε ένα σκαμπό και δεν παραμορφωθεί το σακάκι του, δεν χρειάζεται και να το ξεκουμπώσει. Τεχνικά θα πρέπει το πουκάμισο να φοριέται ένα με δύο δάχτυλα έξω από το μήκος του σακακιού ώστε να μην δείχνουν κοντά τα άκρα του. Τέλος, σημαντικός είναι ο κόμπος της γραβάτας καθώς δεν πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στη γραβάτα και το πουκάμισο.