Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης της Άνοιξης ξεκίνησαν.
Τα σεμινάρια φέρουν τη σφραγίδα του ΙΑΝΟΥ και των καταξιωμένων συγγραφέων και επαγγελματιών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτά. Σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη διά βίου εκπαίδευση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.
Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, όπως και το φθινόπωρο που μας πέρασε θα πραγματοποιήσει τα μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.
Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό.
Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στις 18:00, και θα προβάλλονται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.
Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Δημήτρης Κουρούμπαλης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Διασκευή πεζού κειμένου για σενάριο και παράσταση». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Πέμπτες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 8 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα περιηγηθούμε σε πεζά κείμενα τα οποία φέρουν θεμελιώδεις ιδέες, απόψεις και νοήματα και θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε τη ζωή που περιμένει κανείς να δει σε μια παράσταση, σε μια ταινία ή σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο.
Σκοπός του μαθήματος είναι να ερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το πεζό κείμενο, είτε αυτό είναι μυθιστόρημα, είτε δοκίμιο, είτε ακόμα και ποίημα, μετατρέπεται αρχικά σε σενάριο ή θεατρικό κείμενο, που στη συνέχεια θα ερμηνευτεί από τον ηθοποιό. Εντοπίζουμε τη θεατρικότητα στον αφηγηματικό λόγο και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε μέσα στο κείμενο τα σημεία που έχουν δραματουργικό ενδιαφέρον.
Το σεμινάριο θα ακολουθήσει το εξής εκπαιδευτικό πλάνο:
- Εισαγωγή στα βασικά στοιχεία δραματουργίας με παραδείγματα.
- Πρώτες απόπειρες συγγραφής διαλόγων και σκηνών.
- Αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που βασίζονται σε βιβλία.
- Συγκριτική ανάλυση των διαφορών μεταξύ τηλεοπτικού και θεατρικού κειμένου.
- Ανάλυση τρόπων διασκευής.
- Επιλογή λογοτεχνικών και μη κειμένων προς διασκευή.
- Διασκευή και συγγραφή νέου κειμένου από τους συμμετέχοντες.
- Υποκριτική επεξεργασία των κειμένων – οι συμμετέχοντες γίνονται οι ηθοποιοί
Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες θα καλούνται να κάνουν γραπτές ασκήσεις σχετικές με την ύλη που έχει παρουσιαστεί στην παράδοση. Οι ασκήσεις θα είναι σύντομες διαλογικές φόρμες, μικρές αφηγηματικές παράγραφοι, επεξεργασία κειμένου και θα παρουσιάζονται από τους συμμετέχοντες στην αίθουσα διδασκαλίας.
Ο τελικός στόχος επιτυγχάνεται σε τρία επίπεδα:
- Διαφορετική ανάγνωση του πεζού κειμένου με εστίαση στο δραματουργικό του ενδιαφέρον.
- Εισαγωγή στις τεχνικές συγγραφής τηλεοπτικού σεναρίου και κειμένου για θεατρική παράσταση.
- Βιωματική κατανόηση της υποκριτικής τέχνης μέσω της συγγραφής και της ανάγνωσης των κειμένων του σεμιναρίου.
Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Κουρούμπαλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και αρίστευσε στο μεταπτυχιακό της Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται αδιάλειπτα ως ηθοποιός από το 2000 σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση με σκηνοθέτες όπως οι C. Grauzinis («Υπέροχο μετά», «Πλούτος», «Ζορμπάς: Η αληθινή ιστορία», «Δάφνις και Χλόη»), Κ. Φιλλίπογλου («Προμηθέας Δεσμώτης», «Φιλοκτήτης», «Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1»), Β. Μυριανθόπουλος («Μόλις χώρισα»), Μ. Μουμούρης («Ηγέτης», «Ο Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ»), Ν. Νικολόπουλος («Alter ego», «180 μοίρες»), Β. Θωμόπουλος («Πολυκατοικία»), Γ. Σιούγας («Big Bang»), Κ. Λυχναράς («10 Λεπτά Κήρυγμα») κ.ά. Έχει αναλάβει την παραγωγή και την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, Θέατρο Παλλάς, Ηρώδειο κ.ά. («ΣΑΜΠΟΤΑΖ+», «Πλάτωνος ’08», «Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ»). Έχει γράψει θεατρικά έργα στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τη σκηνή και το ραδιόφωνο, τα οποία έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία («Ένας σκύλος που τον έλεγαν Φρίκη», «Εκτός Ορίων», «Παρασκευή παλιμπαιδισμού», «R.I.P. Romeos Ioulietta Panta», «Τέλος του Κόσμου», «Τι θα κάνουμε τώρα;», «Ηγέτης», «Πολιτική ανυπακοή», «Two very polite characters» κ.ά.). Διδάσκει θέατρο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της So7 (so7.gr). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Πέμπτη
Δίδακτρα: 340 € για νέες εγγραφές και 300 € για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.