Scroll Top

«Η Σμύρνη συναντιέται με την Κωνσταντινούπολη» στο θέατρο ΑΛΑΜΠΡΑ

Αυτή τη σεζόν, η Άννα Βαγενά θα σταθεί μόνη στη σκηνή του θεάτρου ΑΛΑΜΠΡΑ, ενσαρκώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες που έζησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.  

«Αγγέλα Παπάζογλου», η Σμυρνιά πρόσφυγας από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου. & «Λωξάντρα», η θρυλική κοκόνα της Πόλης από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.

Από 28 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Δύο διαφορετικοί μονόλογοι, ένα ρεσιτάλ ερμηνείας 

Η Άννα Βαγενά είναι γνωστό ότι ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, θεατρικούς μονολόγους βασισμένους σε λογοτεχνικά κείμενα. Δύο από αυτούς, η «Αγγέλα Παπάζογλου», η μακροβιότερη παράσταση με την ίδια πρωταγωνίστρια στη χώρα μας και η «Λωξάντρα» σε δική της διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ παρουσιάζονται κάθε Σαββατοκύριακο στο θέατρο ΑΛΑΜΠΡΑ. 

«Αγγέλα Παπάζογλου», μια παράσταση-σταθμός

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική εμπειρία, μια βαθιά κατάδυση στον Έλληνα λόγο και στη λαϊκή ψυχή… Έχει μόνον ήθος… Η Άννα Βαγενά ενσαρκώνει συνταρακτικά την Αγγέλα Παπάζογλου. Λιτή, άμεση, ευθύβολη, ακριβής στους χρόνους, κεντάει βελονιά-βελονιά, ιστορεί με την παλιότερη σημασία της λέξης…» 

Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ, 12/06/2000

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. 

Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της. 

Η «Αγγέλα Παπάζογλου» είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αφού μετράει 24 χρόνια πορείας από το 1999 που πρωτοανέβηκε. Επίσης, ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Πρόγραμμα Παραστάσεων :

Από Σάββατο 28/10 και κάθε Σάββατο στις 20:00

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.