Scroll Top

«To Εργοστάσιο» του Γιούρι Μπίκοφ

Ένα σκοτεινό, δραματικό θρίλερ για τον ανορθόδοξο αγώνα των εργατών μιας χαλυβουργίας στη Ρωσία να μη χάσουν τα
δεδουλευμένα τους όταν κλείνει η επιχείρηση.

Η Weirdwave παρουσιάζει Το Εργοστάσιο του Γιούρι Μπίκοφ, μια σκληρή ταινία που σκιαγραφεί παραστατικά τις ωμές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη Ρωσία, με τους αδίστακτους ολιγάρχες να εφαρμόζουν ανεξέλεγκτοι έναν τελείως απάνθρωπο καπιταλισμό , και μάλιστα στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Κομουνισμός…

Ο Γιούρι Μπίκοφ, ένας από τους δημοφιλέστερους νέους ρώσους σκηνοθέτες, μετά την εξαιρετική ταινία Ο Ηλίθιος, μια καφκική κοινωνική αλληγορία της μετακομουνιστικής Ρωσίας , επιστρέφει και πάλι με μια ταινία κοινωνικής κριτικής που συνδυάζει δυναμικά τη δράση με το δράμα σε μια ατμόσφαιρα διαρκούς σασπένς.

Πιστός στο ιδιαίτερο, προσωπικό ύφος του, δημιουργεί άλλη μια ταινία με ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον,που έρχονται αντιμέτωποι με την διαφθορά, σε μια κοινωνία όπου επικρατεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

H ταινία :

Ένας από τους σύγχρονους ολιγάρχες της Ρωσίας, που έγιναν μεγάλοι και τρανοί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί τις πρώην κρατικές βιομηχανικές υποδομές, αποφασίζει να κλείσει τη χαλυβουργία του, ανακοινώνοντας την πτώχευσή της. Βεβαια, το κλείσιμο του εργοστασίου μπορεί να συμφέρει τον ίδιο, αλλά όχι τους μεροκαματιάρηδες που αγωνίζονται να επιβιώσουν με το γλίσχρο μισθό τους. Όταν ναυαγούν οι προσπάθειές τους να εισπράξουν από τον επιχειρηματία τα δεδουλευμένα τους, οι εργάτες αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά, σχεδιάζοντας την απαγωγή του εργοδότη τους για να πάρουν τα λεφτά τους. Όμως, στο δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον της σημερινής Ρωσίας, η διαφθορά των Αρχών , που διαπλέκονται με το ιδιωτικό Κεφάλαιο, είναι εκτεταμένη, κι έτσι οι απεργοί αντιμετωπίζουν τα οργισμένα όργανα της τάξης, που συντάσσονται, φυσικά, στο πλευρό του βιομήχανου.

Ο σκηνοθέτης, αν και στην ταινία μιλάει για την κατάσταση στην πατρίδα του, στην οποία, όπως έχει πει, τα τελευταία χρόνια κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, στην πραγματικότητα αναφέρεται στη διαχρονική σύγκρουση φτωχών – πλουσίων σε όλο τον κόσμο. Η κάμερά του καταγράφει με αδρά χρώματα αυτόν τον αγώνα των μη προνομιούχων, των «σύγχρονων σκλάβων», όχι μόνον για τα λεφτά, για τον βιοπορισμό τους, αλλά και για την αξιοπρέπειά τους. Όμως, ο Μπίκοφ φτάνει βαθύτερα από την ταξική διάσταση της πλοκής, εξορύσσοντας το δράμα, την τραγωδία, μέσα από τις ψυχές των ηρώων του.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.