«Χρέος έχουν εκείνοι οπού σπουδάζουν, να μη τρέχουν εις αρχοντικά και αυλάς μεγάλων και να ματαιώνωσι την σπουδήν τους, διά να αποκτήσουν πλούτον και αξιώματα, αλλά να διδάσκωσι μάλιστα τον κοινόν λαόν, οπού ζώσι με πολλήν απαιδευσίαν και βαρβαρότητα»
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
24 Αυγούστου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του φλογερού Έλληνα και ιερωμένου που με τα κηρύγματά του συνέβαλε στην αναγέννηση των Ελλήνων την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η παρούσα εκδήλωση γίνεται με αφορμή το μυθιστόρημα του αείμνηστου Ιωάννη Μενούνου, Ο κατάσκοπος Marco για τον Κοσμά τον Αιτωλό. Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει όχι μόνο μία εποχή, αλλά και τη ζωή και το έργο του Κοσμά του Αιτωλού. Μέσα από τα κείμενα-αναφορές του καχύποπτου κατασκόπου Marco από τη Βενετία, ακολουθούμε τα βήματα του ανθρώπου που με την παρουσία και το έργο του σφράγισε την πνευματική αφύπνιση του λαού μας.
Το να μιλήσεις στην εποχή μας για κάποιον απλοϊκό, μικροσκοπικό ανθρωπάκο, που με ένα ραβδί και χωρίς σακούλι γύριζε, πριν διακόσια χρόνια, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κηρύσσοντας “τον λόγο του Θεού”, μοιάζει να σπέρνεις στάρι στη θάλασσα.
Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τρεις σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι μας μιλούν για το βιβλίο και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του Πατροκοσμά μέσα από την ιστορική εποχή που έζησε και έδρασε.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :
- Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος, Ιεροκήρυκας.
- Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
- Αθηνά Κονταλή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια – Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Εκκλησιαστική Ιστορία.
Βιογραφικά ομιλητών :
O π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Είναι πτυχιούχος Νομικής (2006) και Θεολογίας (2014) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (2010) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Θεσμοί και Οργάνωση της “Ιονίου Εκκλησίας” (1817 – 1866). Χειροτονήθηκε Διάκονος (2009) και Πρεσβύτερος (2013) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο στη Λευκάδα, όπου διακονεί ως ιεροκήρυκας, Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας και υπεύθυνος λειτουργίας των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως. Ασχολείται με τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, με την Εκκλησιαστική Αγωγή και Κατήχηση, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις (Εκκλησιαστικές) Κατασκηνώσεις, την υμνογραφία, την τοπική (εκκλησιαστική) Ιστορία και Παράδοση της Λευκάδας. Με τη συνεργασία εθελοντών, οργανώνει το πολύ αγαπητό στα παιδιά πρόγραμμα δραστηριοτήτων «Κατασκήνωση στην πόλη» και, στο πλαίσιο του Κέντρου Νεότητας της τοπικής Εκκλησίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές ομάδες σε εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία της Λευκάδας, καθώς και βιωματικές δράσεις γνωριμίας με τον κόσμο της Βίβλου, την εκκλησιαστική ζωή και παράδοση κ.ά. Συμμετέχει ως εισηγητής σε συνεδριακές και επιμορφωτικές διοργανώσεις. Έχουν δημοσιευτεί βιβλία και επιστημονικές εργασίες του, ενώ κείμενά του δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Από τις εκδόσεις «Πορφύρα» κυκλοφορεί με πολλαπλές ανατυπώσεις το πόνημά του «Ας μιλήσουμε στον Θεό. Ένα προσευχητάρι για παιδιά».
Ο Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το 1997 ανηγορεύθη Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ, με τη μελέτη: Η Ερμηνεία του Οικουμενίου του Σχολαστικού στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (Ιστορική και μεθοδολογική προσέγγιση).
Ασχολείται με ζητήματα Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη και Ερμηνείας της Βίβλου, Ερμηνευτικής Μεθοδολογίας και Πατερικής Ερμηνευτικής, Θεολογίας του Φύλου και Οικοθεολογίας, καθώς και πρόσληψης της Αγίας Γραφής στη νεότερη και τη σύγχρονη φιλοσοφική και λογοτεχνική Γραμματεία. Μέρος της έρευνάς του αφιερώνεται στην Ιστορία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και του ελληνόφωνου θρησκευτικού Τύπου από το 1826 μέχρι σήμερα. Αυτοτελείς μελέτες του: Χρυσόστομος καὶ σύγχρονη βιβλικὴ ἔρευνα (Ἡ χρονολογικὴ ταξινόμηση τῶν ἐπιστολῶν τοῦ Ἀπ. Παύλου) (1998, 20052, 20083, 20144). Ἡ Ἑρμηνεία τοῦ Οἰκουμενίου τοῦ Σχολαστικοῦ στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου (Ἱστορικὴ καὶ μεθοδολογικὴ προσέγγιση) (1999). Ἡ Σημειολογία τοῦ Γάμου στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου (Πρόσωπα καὶ συμβολισμοί) (2007). Οἱ Διδάκτορες τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κατὰ τὰ ἔτη 1911-2006 (2007). Χριστὸς καὶ Γυναίκα στὴν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννη (Ἡ βιβλικὴ μεταφορὰ τοῦ γάμου καὶ οἱ μεταμορφώσεις της) (2014). Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στη διακονία της Ερμηνείας και της Ερμηνευτικής της Καινής Διαθήκης (τα τελευταία 180 έτη) (2020). Ιστορία των νεοελληνικών μεταφράσεων της Καινής Διαθήκης (16ος αι. έως αρχές 20ού αι.). Η πρόταση του Καθ. Ιωάννη Ν. Καρμίρη (2020). Συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με σύνταξη κηρυγμάτων στον συλλογικό τόμο του «Άρτου Ζωής»: Κυριακοδρόμιο. Γραπτά κηρύγματα βιβλικών θεολόγων στα ευαγγελικά αναγνώσματα (2011).
Η Δρ Αθηνά Κονταλή, είναι απόφοιτος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Κανονικό Δίκαιο (Θεολογίας, ΕΚΠΑ) Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κατά την Οθωμανική Κυριαρχία. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕΚΠΑ και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και επιμορφωτικά σεμινάρια του ΕΚΠΑ και του ΕΑΠ. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών Εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες κι έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις και επιμέλειες πρακτικών συνεδρίων και συλλογικών τόμων. Αυτοτελείς μελέτες της: Η σιμωνιακή χειροτονία κατά τους ιερούς κανόνες, Αθήνα 2006. Η συμμετοχή του κλήρου στα επαναστατικά κινήματα της Τουρκοκρατίας (1453-1821), Αθήνα 2020 (διδ. διατρ.). Ο Πατροκοσμάς και τα Έσχατα, Αθήνα 2020.