Scroll Top

«Μεταμορφώνοντας τον κόσμο» – Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης | Νέα έκδοση σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος (Γαλανάκης) υπήρξε άριστος «ιερουργός του διαλόγου». Στις ομιλίες του τονίζει την άμεση σχέση που έχει η θεία Λειτουργία με την καθημερινή ζωή και για τον λόγο αυτόν τη Θεολογία δεν την αντιλαμβάνεται ως μία φωνή από το παρελθόν, αλλά ως μία ζωντανή, δημιουργική πρόταση για τον άνθρωπο της κάθε εποχής σε όλα τα επίπεδα, ως έκφραση και αποστολή της εκκλησιαστικής σύναξης. Στον παρόντα Τόμο καταγράφεται, μέσα από τις ομιλίες του και τις παρεμβάσεις του στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο λόγος της Εκκλησίας στον δημόσιο χώρο, στην πορεία της ανθρώπινης ζωής και στον αγιασμό του όλου κόσμου, τη φτώχεια, τον πλούτο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη βία, τις διαθρησκειακές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επιστήμη και το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνοντας τον γνήσιο πατερικό και ευαγγελικό λόγο με τόλμη και παρρησία.

Περιεχομένα :

Λόγος Ἐπισκόπου, Σεβ. Μητρ. Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου
Ὁ παπποῦς τῆς Κρήτης, Προκοπίου Παυλοπούλου, τέως Προέδρου τῆς Δημοκρατίας…
Γιατί ἡ ὕπαρξις μιᾶς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας;, Μακαριστοῦ Κισάμου καί Σελίνου κυροῦ Εἰρηναίου (Γαλανάκη)
Ἡ Ἐπανάσταση τῶν Συνειδήσεων στήν πράξη, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπᾶ, Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Ὀρθοδοξία: Οὐσία – Ἱστορία – Προοπτικές (1981)
«Ἀποστόλων τόν ζῆλον ἐπιδειξάμενοι…» (1986)
Ἡ «κατάκλαστη» εἰκόνα τοῦ κόσμου (1995)
Ἡ Ὀρθοδοξία στή σημερινή Ἑλλάδα (1997)
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ὁ Δάσκαλος (1983)
Θεολογία καί Θρησκεία (1994)
Ὁ ἑτερόθρησκος συνάνθρωπος (2002)
ΒΙΟΗΘΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ἡ Μετατροπή (1990)
Βιοηθικά Προβλήματα καί Ὀρθοδοξία (1997)
Χριστιανική Ἀνθρωπολογία καί Βιοτεχνολογική Πρόοδος (2002)
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
«Τήν ἑνότητα τῆς πίστεως…» (1987)
Ξένοι καί Πάροικοι στήν Εὐρώπη (1988)
Ἡ ἱεραποστολή τῶν Ἐκκλησιῶν σέ μία μεταβαλλόμενη Εὐρώπη (1991)
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Ὁ Μετανάστης (1981)
Ὁ Εὐρωπαϊκός Ἑλληνισμός (1986)
Ὁ Ἀπόδημος Ἑλληνισμός (1985)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσωπο πρός Πρόσωπο (1983)
Στίς ρίζες τοῦ πολιτισμοῦ (1985)
Περί ἀληθινῆς ἀνάπτυξης (1999)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ
Ἡ Νέα Γενιά (1983)
Ἐλευθερία στά νειᾶτα (1997)
Δρόμοι τοῦ Μοναχισμοῦ (1998)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
Ἡ Ἑλληνίδα Χριστιανή (1968)
Ἡ ἀπομυθοποίηση τῆς Γυναίκας (1987)
Ἐρημώνεται ἡ ὕπαιθρος (2002)
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
Ἄνθρωπος καί Ὑγεία (1990)
Μπροστά στίς Νέες Τεχνολογίες (1982)
Πίστη καί Γνώση (2003)
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Λόγος περί τῆς Σύγχρονης Εὐρωπαϊκῆς Ἔκφρασης (1982)
Ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ στήν πολιτική πραγματικότητα (1988)
Σχέσεις Πολιτείας καί Ἐκκλησίας (2001)
ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ
Ὁ δεύτερος θάνατος (1985)
Κοιτάζοντας τό μέλλον τοῦ κόσμου (1986)
«Μακάριοι οἱ Εἰρηνοποιοί…» (1991)
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ὁ νεκρός Θεός (1970)
Προοπτικές γιά τό μέλλον τῆς Κρήτης (1991)
Προστασία τῆς Ἑλληνικῆς γῆς (1990)
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
«Εὐθύνατε τήν ὁδόν Κυρίου…» (Ἰω. 1:23), Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπᾶ, Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Εἰρηναίου Γαλανάκη

Βιογραφικό :


Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης (πρώην Κισάμου και Σελίνου) γεννήθηκε το 1911 στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων, σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης, στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και την Κοινωνιολογία στη Γαλλία. Εργάστηκε ως Καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 – 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκοπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος υπό του Επισκοπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης τον εξέλεξε δια κλήρου επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας όπου επέδειξε πλούσιο κοινωνικό έργο μέχρι την παραίτησή του το έτος 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Επί αρχιερατείας του οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Επί των ημερών του, με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Ήταν ισόβιος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος και είχε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007 το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος ονομάστηκε «Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» προς τιμήν του ανθρώπου που οραματίστηκε τη δημιουργία του Ιδρύματος. Το έτος 2008 ιδρύθηκε Σωματείο με την επωνυμία «Ένωση προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου». Τον Οκτώβριο του 2009στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης», τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 6 Οκτωβρίου 2009. Η εργογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 25 τίτλους βιβλίων μεταξύ 1949-1999.
Απεβίωσε την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 102 ετών, και ετάφη στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης :

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) είναι Κοινωφελές Ίδρυμα της κατηγορίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων με κανονική αναφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τελεί υπό την πνευματική προστασία της Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Έχοντας ως βασική αποστολή τη διαλογική μαρτυρία και τη λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και εμπνευσμένη από την πλατωνική παράδοση του συμφιλοσοφείν, φιλοδοξεί να αποτελεί έναν χώρο διαλόγου και πνευματικής ανταλλαγής στη διακονία του εού και των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, το έργο της είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στη Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης -η οποία το 2018 συμπλήρωσε πενήντα χρόνια προσφοράς προς την κοινωνία-λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, έχοντας ως πάγια επιδίωξη τη συνεργασία και την σύμπραξη με άλλους φορείς, καθώς και την από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας. Από το έτος 2019 η Ακαδημία αποτελεί Ερευνητικό Κέντρο, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255 του ίδιου Νόμου), είναι μέλος πολλών διεθνών Επιτροπών και συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.