Scroll Top

«Ο Μπέμπης» της Βίλης Σωτηροπούλου κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση!

Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της Βίλης Σωτηροπούλου «Ο ΜΠΕΜΠΗΣ» κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις Εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ. 

Ο μπέμπης της ιστορίας, από τα πρώτα του βήματα, αντικρίζει το τραγικό και βαδίζει στο πιο δύσβατο μονοπάτι. Αυτό το «αδέσποτο μικρό», που λατρεύει την αδερφή του και τη λέει μαμά, φεύγει απ’ το σπίτι μαζί με τα αδέρφια του με εισαγγελική εντολή. Μπροστά στα μάτια του σκιτσάρεται ο κόσμος των μεγάλων και μέσα του χαράσσονται ρωγμές. 

Παρακολουθούμε το οδοιπορικό των παιδιών, από τη δυσλειτουργική οικογένειά τους στα Ιδρύματα, σε ανάδοχες οικογένειες και αργότερα, χρόνια μετά, τις παράλληλες πορείες τους σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα όπου έχουν σκορπιστεί. Οι πέντε ήρωες καθώς κι οι σημαντικοί άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή τους, παραμένουν α-συνείδητα κι αναπόσπαστα δεμένοι σ’ ένα κουβάρι της μοίρας που ξετυλίγεται αργά. 

Κρυμμένες αλήθειες, μοιραίες συμπτώσεις, λάθη του παρελθόντος, παλιά τραύματα, ψυχοθεραπείες κι αναπαραστάσεις, κακοποίηση και προστασία, δικαστικά διλήμματα και κυκλώματα διαφθοράς, το τραγικό εναλλάξ με το κωμικό, γονείς, θεραπευτές, λειτουργοί, υπόκοσμος κι άγρια ζώα, σύγκρουση και συμφιλίωση, αγάπη και μίσος, όλα εναλλάσσονται και «δένουν» αρμονικά καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι. Στην άκρη του θα συναντηθούν όλοι, εκεί που για χρόνια περιμένει «το βλέμμα του μπέμπη» και μαζί η κάθαρση στη σύγχρονη αυτή τραγωδία.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του μυθιστορήματος :

Αττική. Δυτικά προάστια. Πέντε αδέρφια απομακρύνονται από τη δυσλειτουργική οικογένειά τους, με εισαγγελική εντολή. Η διαδρομή του Μπέμπη περνάει από νοσοκομεία, ιδρύματα, υποψήφιους ανάδοχους. Τα πέντε αδέρφια σκορπίζονται σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα…

29 χρόνια μετά. Ένας νεαρός υπαστυνόμος αναλαμβάνει την έρευνα μιας απόπειρας δολοφονίας πρώην διευθυντή Ιδρύματος. Η έρευνα ξετυλίγει ένα μεγάλο κουβάρι. Ξεκινάει μια νύχτα από την αποθήκη του κλειστού από χρόνια ιδρύματος και περνάει μέσα από πέντε ηπείρους και πέντε καρδιές…

Εισαγγελείς, αναρχικοί, μπράβοι του υποκόσμου, ένας διευθυντής που ασελγούσε, παιδιά ιδρυμάτων, βρεφονηπιοκόμοι, ένας συγγραφέας, ένας νεαρός σκηνοθέτης, μια ψυχολόγος, βιολογικοί και θετοί γονείς, κοινωνικοί λειτουργοί, μια δικηγόρος, θεραπευτές συστημικών αναπαραστάσεων και μια ..αλεπού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλήθειες και ψέματα, με λάθη και παραλείψεις, με νύχτες και σκοτάδια, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε βαθιά τραύματα κι απρόσμενες χαρές…

Το μυθιστόρημα «O ΜΠΕΜΠΗΣ» της Βίλης Σωτηροπούλου βασίζεται στο βραβευμένο με EURODRAM 2018 ομώνυμο θεατρικό έργο της συγγραφέως. Είναι ένα ψυχογράφημα ανθρώπινων σχέσεων, της ελληνικής -και όχι μόνο- κοινωνίας, ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό, καίρια πολιτικό, που ανοίγει πολλά θέματα και που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα του. Έχει θεωρηθεί από Κοινωνικές Υπηρεσίες ως «ξεχωριστό εργαλείο για τους ειδικούς για θέματα παιδικής προστασίας, αναδοχής, υιοθεσίας» και έχει συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία που προτείνεται σε υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς αλλά και σε νέους κοινωνικούς λειτουργούς.

Βιογραφικό :

Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, δασκάλα θεάτρου. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Υποκριτική και Σωματικό Θέατρο στις σχολές Βεάκη, Χατζίκου, στούντιο Μ. Λυμπεροπούλου, Jaccques Lecoq, Philippe Gaulier και Παν/μιο Paris 8 Saint Denis (Παρίσι). Το 1989 συμμετείχε σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου στο Παρίσι και στην Αvignon. Τo 1990 ίδρυσε την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ‘ΜΠΟΥΦΟΝΟΙ’. Ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το Θέατρο Δρόμου στη χώρα κι έκαναν γνωστούς τους ‘‘μπουφόνους του μεσαίωνα’’. Σαν ηθοποιός, συγγραφέας ή σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις κι έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, 4 εκ των οποίων έχουν εκδοθεί (‘’ΙΩΑΝΝΑ’’-Εκδ. Καστανιώτη, ’’ΓΥΝΑΙΚΑ LOSER’’- Εκδ. Δωδώνη, ‘’ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ’’-Εκδ. Σοκκόλη-Κουλεδάκη, διασκευή για παιδιά της ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ του Σαίξπηρ –Εκδ. Παπαδόπουλου). Επίσης έχει παρακολουθήσει, προγράμματα εκπαίδευσης συστημικών αναπαραστάσεων. Το θεατρικό της έργο ‘‘Ο ΜΠΕΜΠΗΣ’’ βραβεύτηκε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EURODRAM 2018. Αναπτύχθηκε και εκδόθηκε σε μυθιστόρημα το 2019 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και το 2021 από τις εκδόσεις Ηδύφωνο.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.